Кламер БГ - Новини: Повече медици ще получат бонуси през април, обеща здравният министър

Повече медици ще получат бонуси през април, обеща здравният министър

България

|
Нед, 03 Май 2020г. 13:46ч.
Повече медици ще получат бонуси през април, обеща здравният министър

"Много повече хора в болниците ще вземат бонуси за работа на първа линия за април", обеща в неделя здравният министър Кирил Ананиев след знаците за нарастващо напрежение в системата.

Преди ден стана ясно, че медицинският персонал в Бургас и Горна Оряховица е готов да излезе на протест заради неясните критерии за разпределя на бонусите за работа със заразени с новия коронавирус.

Ананиев обясни, че през март заболелите от Covid-19 са били много малко и затова много малък брой хора са получили бонуса от 1000 лв.

"Всеки може да иска оставката на министъра", каза Ананиев пред бТВ. Според него всеки медицински работник, който е извършвал действия по обслужването на хора, които са носителина вируса или за които има съмнение, че са носители, има право да получи този допълнителен бонус.

"Това се удостоверява с необходимата документация и графици за дежурство. Никъде не са намалявани списъците, не сме ги коригирали, те са такива каквито са ни ги дали директорите на болниците", каза министърът.

Той обясни, чв в Горна Оряховица бонус са получили 26 души, което е 50% от медицинския персонал.

Министърът коментира, че в момента няма дефицит на защитни средства за екипите.

"Слагам си ръката на сърцето и си признавам, че в самото начало не всички лечебни заведения и персонал бяха снабдени със защитни средства. В момента нямаме дефицит, даже обратно - имаме резерви, които могат да влязат в действие веднага щом се изчерпят наличните", съобщи Ананиев.

mediapool.bg