Кламер БГ - Новини: Ядосаният Борисов свика брифинг, за да отговори на "тулупите"

Ядосаният Борисов свика брифинг, за да отговори на "тулупите"

България

|
Нед, 03 Май 2020г. 14:32ч.
Ядосаният Борисов свика брифинг, за да отговори на "тулупите"

Ден след като пиарката на премиера съобщи, че редовните брифинги на оперативния щаб начело с ген. Венцислав Мутафчийски спират, генералът зае мястото си на сутрешния брифинг в неделя, но този път без униформа и в компанията на Бойко Борисов. Основната цел на излъчваната на живо изява беше премиерът да отговори на "тулупите", които "спят до обед и после му задавали въпроси", както самият той поясни. Неконтролируемото му раздразнение е предизвикано от всевъзможните спекулации за спрените брифинги на щаба.

"Ето, и днес ще има съвещание на правителството и щаба. Вечер в 12 ч. ми докладват колко са заразените и починалите. Сутрин в 7 ч. сме тук. Това е без заплащане, без събота, без неделя, без почивен ден, докато някои тулупи спят до обяд и ми задават въпроси после", резюмира той ситуацията.

Преди ден от МС съобщиха, че по решение на премиера всекидневните брифиги на щаба в обичайния им вид спират и медиите ще получават информация от щаба по друг начин. Това породи множество коментари, че между Борисов и Мутафчийски има напрежение, че премиерът е решил да скрие от телевизионните камери рейтинговия генерал, както и че "Борисов е употребил Мутафчийски да му свърши мръсната работа", както каза Корнелия Нинова.

От монолога на министър-председателя се разбра, че е тъкмо обратното – те двамата с генерала си остават приятели и много добре се разбират; Борисов има лична заслуга за всичко свършено в извънредното положение, той носи отговорност за Националния оперативен щаб, който не е разформирован, но си е назначил и опозиционен съвет.

"Понеже има едни безделници, дето няма какво да правят и само си пишат и ме провокират и аз им се връзвам…", каза Борисов защо е извикал Мутафчийски в неделя сутринта да говорят пред медиите. Шефът от ВМА беше с черен костюм и бяла риза, вместо с военната униформа.

"Трябваше да си изпере униформата. И униформите се перат, вие сигурно знаете",казаБорисов и се обърна към генерала с думите: "Имаш ли униформа тука? В багажника? Вади я, че пак ще кажат: А шапката ти къде е?"

Не много тихо Мутафчийски се "пошегува", че не е с униформа, защото е бил "разжалван".

Вие имате ли общо с ледения полюс?

На въпрос за спекулациите за напрежение с Мутафчийски, Борисов даде пример колко нелепо е това твърдение с въпрос:"Вие имате ли нещо общо с ледения полюс?"

"Какво напрежение да има между мен и него? Той е шеф на болница, аз съм премиер. От 23 години ми е приятел.Ние сме го издигнали за шеф на болница.Дет се вика - само на него съм му позволил да ми прави едни прегледи...".

Един от най-добрите ми приятели да напише заглавие -"Убиха генерала", разказва Борисов, "Вчера му се обаждам (на Митафчийски) и му викам: Жив ли си бе?"

Борисов каза, че скандал с Мутафчийски никога не е имал, но за сметка на това Мутафчийски и д-р Ангел Кунчев от щаба се карали в събота цял час. Кунчев искал премахване на КПП-тата на областните градове, а Мутафчийски бил против.

Премиерът пресъздаде сутрешния си разговор с ген. Мутафчийски:"Звъня му в 6:20 (часа) и му викам: Айде бе, колко ще те чакам? Той ми вика: Бръсна си главата, че ще ме дават по телевизията".

Иначе в щаба много се радвали когато Борисов ги освободил от задължението на всекидневните брифинги: "Каква радост беше вчера в щаба като им казахме: Айде няма да слизате".

Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само аз

"Ако има успех, ще бъдеме всичките щастливи, ако има загуба ще е само моя", каза Борисов, говорейки за борбата с епидемията, перифразирайки скромно Васил Левски.

Последва твърдението: "Облеклата, маските, реорганизацията на индустрията е моя заслуга!" .

"Без заплата го правя това. без събота, без неделя", продължи той:"Никога не съм си позволил на чужд труд да си припиша заслуга".

Борисов каза, че когато е грешил, винаги е поемал отговорност с оставка.

Заяви, че той носи отговорност и за решенията на оперативния щаб:"Щабът не е неправителствена организация".

Ето днеска планините работят

Борисов коментира и разхлабването на мерките."Ето днеска работят планините...", "Короната (виорусът) е някъде във въздуха…"

"Каква карантина карате вие в София? Улиците ли са празни, парковете ли са празни?", попита той столичани и уточни, че говори за София, защото спазването на мерките в другите градове не му е толкова познато.

И отделно си назначих и опозиционен съвет

Въпреки че носел цялата отговорност, Борисов се опита да обясни, че управлението му не е "еднолично". Той разказа как зад всяка една мярка стои екип от експерти, а правителството действало като "едно цяло".

"И отделно си назначих и опозиционен съвет. Ето, питайте го Мангъров..", призова Борисов и уточни, че през последните дни доц. Атанас Мангъров постоянно му се обаждал, за да го поздрави за разхлабването на мерките и го призовавал да бъде по-смел.

Представителите на медиите в залата не бяха пропуснати.

"Някой на сила кара ли ви да има живи включвания?", пита премиерът. После каза, че всичко било пожелателно и който не желае да гледа брифингите, може да не ги гледа целите, а само да се информира за статистиката.

mediapool.bg