Кламер БГ - Новини: По-високият акциз на бездимните цигари бил лобистки само за бюджета

По-високият акциз на бездимните цигари бил лобистки само за бюджета

България

|
Съб, 07 Юли 2018г. 14:45ч.
По-високият акциз на бездимните цигари бил лобистки само за бюджета

Идеята за повишаване на акциза на бездимните цигари не обслужвала тютюневите компании, а интересните на държавата.

Това стана ясно от думите на шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в събота пред бТВ.

„Лобистки ли са тези поправки, когато всъщност искаш да повишиш един акциз, да намалиш печалбата на една частна компания, но да влязат повече приходи в държавата? Ако говорим за лобизъм за републиканския бюджет, да, действително ние лобираме да има повече приходи в бюджета”, коментира той.

Законпроектът стана повод лидерът на БСП Корнелия Нинова да заяви, че пропастта в отношенията между премиера Бойко Борисов и Цветанов ставала все по-видима. Причина за изказването бе, че след като Борисов нареди оттеглянето на предложението, ГЕРБ и „Обединени патриоти“ решиха все пак да го подкрепят, но с лека редакция.

„100% действително е несериозно, нереалистично и смятам, че беше прекалено силно като действие и стъпка”, призна депутатът, с уточнението, че акцизът ще е не повече от 50-60%.

Цветанов категорично отрече да има неразбирателство с премиера: „Като доказателство за това, че няма никакви проблеми, сутринта в 7.15 часа заедно с премиера обсъждахме това, което се случва в момента и което предстои да се случи, и в 8.30 часа му беше първата среща с премиера на Сърбия.”

По думите му „БСП трябва да бъдат спокойни, тандемът Борисов, Цветанов и ГЕРБ са най-голямата парламентарна група, най-голямата партия, и ще продължат да бъдат такива, защото винаги работим, за да защитим обществения национален интерес“.

„БСП вече не е тази партия, която беше преди година или две. В момента има негодувание в парламентарната група, има блокиране на всяко едно различно мнение. Жельо Бойчев напуска, за да прави бизнес, което означава, че средата в България е добра, което противоречи на казаното от Корнелия Нинова и нейния екип, че средата у нас не е добра за бизнес”, продължи да разсъждава Цветанов.

По повод отношенията на ГЕРБ с коалиционните им партньори от „Обединени патриоти“, той заяви, че нямали непреодолими различия и в момента в цяла Европа имало различно напрежение във всяко правителство. „ХДС и ХСС, които традиционно винаги са били като един здрав юмрук, имаха ключови различия, които обаче успяха да изгладят”, добави бившият вътрешен министър.

mediapool.bg