Кламер БГ - Новини: Румен Христов е новият лидер на СДС

Румен Христов е новият лидер на СДС

България

|
Съб, 07 Юли 2018г. 17:37ч.
Румен Христов е новият лидер на СДС

Бившият депутат Румен Христов е новият лидер на СДС, след като победи на извънредната национална конференция в събота председателя на софийската организация на партията д-р Антон Койчев с 369 на 322 гласа.

В гласуването участваха 719 делегата, а действителните бюлетини бяха 691, а нередовните – 28. Вотът бе таен и продължи над 2 часа.

По този начин опозицията срещу бившия лидер Божидар Лукарски, на практика, оглавиха партията. До смяната на ръководството се стигна заради създалото се напрежение между двата лагера.

Едните и другите се обвиняваха взаимно в апаратни интриги и манипулации, което предизвика шумни скандали и дори сбивания на предходни форуми на СДС. Всичко това принуди Лукарски за признае необходимостта от "освежаване" на ръководството.

Особено драматично бе заседанието на НИС на СДС през май, когато вътрешната опозиция поиска оставката на председателя, но той не я подаде. Преди самото заседание пък ръководството се опита да осуети сценария на недоволните, като опита да изключи няколко партийни структури.

В крайна сметка това не се случи, а бележитото заседание на НИС завърши с обявлението, че "опозицията" ще организира своя конференция, на която ще избере нов лидер. Ръководството отвърна, че тя няма да е легитимна. Седмици по-късно обаче разбирателство бе постигнато, в резултат на което Лукарски обяви, че няма да се кандидатира за председател.

mediapool.bg