Кламер БГ - Новини: Столичният общински съвет остава блокиран поне още 3 седмици

Столичният общински съвет остава блокиран поне още 3 седмици

България

|
Пон, 18 Дек 2023г. 14:40ч.
Столичният общински съвет остава блокиран поне още 3 седмици

Столичният общински съвет остава блокиран поне още три седмици. Сн. БГНЕС

Безвластието в Столичния общински съвет ще продължи поне още 3 седмици. За пети път общинарите не успяха да изберат председател, с което не могат да започнат и работа по същество. Поредният провал дойде въпреки решението на Борис Бонев от "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София" (ПП-ДБ и СС) да не се кандидатира за поста и временно за председател да бъде избран най-възрастният общинар - Грети Стефанова от същата група.

Кметът Васил Терзиев за пореден път обясни, че е нужно спешно отпушване на работата на съвета, тъй като липсват 70 млн. лева за разплащане на приключващи европроекти, а до края на годината трябва да се приеме и бюджетът за чистене за 2024 г. Към момента се работи с финансовия план за 2022 г., тъй като приемането на план-сметката за чистотата се провали и тази година при управлението на ГЕРБ.

По всичко изглежда, че това ще продължи и догодина, а кметът ще трябва да намери начин за разплащане на европроектите по друг начин, тъй като общинарите гласуваха следващото им заседание да е на 11 януари 2024 г. Това стана основно с гласовете на ГЕРБ, БСП и "Възраждане". ГЕРБ и левицата са и основните варианти за формиране на управленско мнозинство.

Компромисът с председателя не мина

Грети Стефанова вече повече от месец председателства съвета, тъй като по закон първото му заседание се води от най-възрастния общински съветник, а това продължава до избора на председател. Предложението на Борис Бонев и Васил Терзиев беше Грети Стефанова да бъде избрана за председател за няколко месеца - до приемането на бюджета на София, което трябва да се случи към края на февруари. През това време щели да продължат разговорите за управленско мнозинство. Бонев припомни, че по подобен начин в 48-ото Народно събрание за председател беше избран най-възрастният депутат - Вежди Рашидов. До това решение тогава отново се стигна след блокаж за формиране на мнозинство.

За избор на председател на СОС са нужни 31 от общо 61 гласа.

Още по темата

ПП-ДБ и "Спаси София" вече ще търсят "управляващо мнозинство" в СОС

7 декември 2023 14:10

За председателския пост в СОС освен Грети Стефанова за пореден път беше предложен и Пламен Данаилов от "Има такъв народ" (ИТН). В първото гласуване участваха само 30 съветници. Грети Стефанова събра 22 гласа, Пламен Данаилов - 6, а две бюлетини бяха недействителни. В балотажа участваха 29 души. От тях 23-ма подкрепиха Стефанова, 5 - Пламен Данаилов, а една бюлетина беше недействителна.

В двата тура освен БСП и "Възраждане" не участваха и ГЕРБ, които и предните четири пъти бойкотираха вота.

Леви ли сте, десни ли сте или център нападатели

"Имаме да плащаме 70 млн. лева по европроекти и нула лева в сметката за това. Аз ли съм отговорен за финансовото планиране. Аз предлагам решение. Нека да решим този проблем, а после може да ме бламирате за бюджета, защото не сте се разбрали леви ли сте, десни ли сте или център нападатели", обърна се към общинарите кметът Васил Терзиев по време на заседанието.

Въпросните 70 млн. лева са за проекти за канализация, както и за ремонтите в центъра на града. Крайният срок за плащането на сумата е до края на годината, за да може да се поиска възстановяване на парите от европейския бюджет. Според Терзиев е нужно решение на общинския съвет, за да може да се осигурят нужните пари. В противен случай щели да бъдат загубени не само тези средства, а нямало да може да се поискат и нови 200 млн. лева за канализация от ЕС. Казусът нямало как да се реши без работещ СОС.

"Това са проблеми от предишното управление. Аз се опитвам да намеря решение, но не се прави нищо, за да се придвижи то. Тук няма ляво, няма дясно, няма паметник. Това са интересите на софиянци. Имаме проблеми, които чукат на вратата, а ние си прехвърляме топката и правим панаири. Това, че някой е опозиция, не е амнистия", добави още Терзиев.

От призива на Терзиев нямаше ефект. От ГЕРБ посъветваха кмета да вземе заем от държавата за изплащането на средствата по европроектите, а след това той да бъде погасен с очакваните пари от ЕС. От формацията на Бойко Борисов обясниха, че това не е нова практика, а парите за разплащане на европроекти се взимали от други пера, тъй като те реално постъпват в бюджета след приключването на въпросните проекти.

Демонстрации заради МОЧА

Темата за демонтажа на Паметника на съветската армия очаквано стана основна в дебатите около избора на председател. По-малко от час след началото на сесията съветниците от БСП и "Възраждане" демонстративно напуснаха залата подобно на действията на колегите им в парламента. С разликата, че това не блокира работата на съвета.

Още по темата

НС: "Не са мъже, а плюнки". Пеевски и Цонев влязоха във физически сблъсък с "Възраждане" (видео)

18 декември 2023 11:30

Двете формации обясниха, че причината за демонстрацията им е "беззаконието", което се случвало с паметника, известен още като МОЧА. Според Иван Таков от БСП кметът Васил Терзиев трябвало да се намеси и да спре демонтажа на фигурите от монумента, тъй като тези действия били незаконни. Позова се на становище на Министерство на културата, което от БСП разпространиха преди дни. От левицата поискаха оставките на областния управител Вяра Тодева, на зам.-областния управител Георги Чичков и на районния кмет на "Средец" Трайчо Трайков.

От "Възраждане" пък определиха отношението към МОЧА като "фашистко" и заявиха, че се чували слухове, че разчленяването на фигурите сега е, за да се осуети евентуално мнозинство в София между ПП-ДБ и БСП. И от "Възраждане", и от БСП допуснаха, че в крайна сметка "ГЕРБ ще се мушнат под чаршафите с ПП-ДБ и СС". Това щяло да стане след Нова година, а при такъв сценарий се говорело, че "Спаси София" ще се оттеглят от коалицията, спечелила местните избори.

"Демонтажът на паметника на Съветската армия е причина групата на "БСП за България" да не уважи призива на Терзиев за избор на председател", коментира по-рано през деня общинският съветник от БСП Ваня Григорова пред БНР.

mediapool.bg