Кламер БГ - Новини: "Армията ще бъде преобразена". Пристигат F-16, кораби, машини и радари

"Армията ще бъде преобразена". Пристигат F-16, кораби, машини и радари

България

|
Пон, 18 Дек 2023г. 14:46ч.
"Армията ще бъде преобразена". Пристигат F-16, кораби, машини и радари

F-16 Block 70, сн.

Военният министър Тодор Тагарев смята, че "в кратки срокове армията ще бъде преобразена". В понеделник той потвърди, че първите нови изтребители F-16 се очакват в началото на 2025 година, един от новите два военни кораба вече е на вода, а има сключен и договор за бронираните машини Stryker".

Той обясни в интервю за БНТ, че тази година бюджетът за отбрана е с 800 млн. лева по-голям, а догодина ще бъде с 800 млн. лева по-голям от сегашния.

"Имаме един много голям ръст на бюджета за отбрана, което ни дава много солидна основа за изграждане на отбраната на страната. С тези разходи се покриват трите големи проекта - за Военновъздушните сили (бойните самолети F-16 и Block 70), за Военноморските сили (двата многофункционални патрулни кораба) и за Сухопътните войски (т. нар. проект "Страйкър").

Министерството на отбраната обаче досега не е управлявало толкова много големи проекти едновременно и предстои да се види дали ще има необходимия административен капацитет да ги завърши и да усвои без много проблеми новото въоръжение. Освен това големите военни сделки се плащат разсрочено и предизвикателствата по осигуряването на финанси ще засегне и следващи правителства.

Още по темата

Милиардни инвестиции в армията: Купуваме вертолети, кораби, ракети, дронове, радари

29 ноември 2023 18:00

Тагарев потвърди, че скоро ще има и договор за нови 3D радари. Около него обаче има неизвестни. Очаква се цената му да е над 400 млн. лева.

През август бяха публично отворени офертите на пет компании - "Локхийд Мартин" (САЩ), "Леонардо" (Италия), "Елта“ (Израел), "Индра" (Испания) и "Талес" (Франция), но отварянето на ценовите предложения се забави.

Тагарев прогнозира, че приемането на програмата за инвестиции в отбраната ще остане за следващата година.

В края на ноември правителството одобри амбициозната програма за превъоръжаване на армията за милиарди до 2032 година. Целта е с нея да се модернизират въоръжените ни сили, които продължават да разчитат основно на старо съветско оборудване.

Още по темата

Новите 3D радари едва ли ще се вместят в бюджета от 400 млн. лева. Очакват се най-рано в края на 2025 г.

24 август 2023 13:06

Ще бъдат вертолети, кораби, ракети, дронове, радари за милиарди.

Около поредната програма в армията обаче остават много рискове като нереалистично остойностяване на проектите, лошо планиране и липса на политическа приемственост. Освен това трябва да се планират средства за по-дългосрочната експлоатация на новата техника, за да не се повтори казуса с последната многомилионна покупка на армията – вертолетите "Cougar", които предимно стоят на земята заради липса на пари за използването им.

mediapool.bg