Кламер БГ - Новини: Пернишки прокурор: Министрите Димов и Аврамова носят вина за водната криза

Пернишки прокурор: Министрите Димов и Аврамова носят вина за водната криза

България

|
Пет, 13 Дек 2019г. 13:53ч.
Пернишки прокурор: Министрите Димов и Аврамова носят вина за водната криза

Регионалният министър Петя Аврамова и министърът на околната среда Нено Димов са сред основните заподозряни за водната криза в Перник. Това става ясно от постановление на прокурор Красимира Минчева от окръжната прокуратурата в града, която е намерила данни за проявена безстопанственост от двамата министри.

"С бездействията си министрите на МОСВ и министъра на МРРБ не са положили достатъчно грижи за стопанисването на имуществото, в резултат на които са последвали щети, а и вреди за човешкото здраве, респективно преписката съдържа данни за евентуално осъществен състав на престъпление по чл. 219 от НК (безстопанственост)", се казва в решението на прокурор Минчева, цитирано от "Офнюз".

Решението вече е препратено към компетентната да разследва министри Специализирана прокуратура.

Преди ден бе публикувано официално съобщение на прокуратурата за разследването за безстопанственост. В него се казваше, че част от материалите по делото ще бъдат изпратени на Специализираната прокуратура-София с оглед нейната компетентност да разследва деяния извършени от кметове, областни управители и министри. В същото време обаче не се съобщаваше какво точно е установила прокурор Красимира Минчева.

Преди да излезе информацията за постановлението на пернишката прокурорка, Петя Аврамова поиска "да не се бъркаме в работата на компетентните органи". "Всичко, което се изисква от нас като данни ще бъде предоставено. Да оставим компетентните органи да направят своите заключения", обясни тя.

Министърът допълни, че ако има вина, то тя ще бъде установена и "ще бъде понесена от съответния сгрешил – било то институция или лице".

Водният режимът в Перник бе въведен на 18 ноември, точно след местните избори. Преди това от перничани дълго време бе укривана истината за състоянието на язовира, докато градът бе управляван от ГЕРБ.

Новият кмет на Перник Станислав Владимиров (БСП) обвинява регионалното министерство в бездействие по въпроса за водната криза в града. Той каза пред бТВ, че институцията нито дава идеи за решаване на проблемите, нито прави нещо.

"За един месец не се изпълнява нищо от това, което МРРБ пое като ангажименти – не бяха направени аварийни групи, които да спрат безбройните течове; няма нови водохващания, нови водоизточници и варианти за допълнителна вода към язовир "Студена", каза Владимиров. По думите му единственото предложение на МРРБ за справяне с водната криза в града е налагане на по-строг режим.

Кметът на града е изразявал многократно надеждите си, че прокуратурата ще открие кой е отговорен за ситуацията. Във вторник му било съобщено, че в "Студена" има малко над 4,3 млн. кубика вода, но не е получил отговор кога ще бъде достигнат мъртвият обем на водоизточника. Това е водата, която е негодна за питейни и битови нужди.

mediapool.bg