Кламер БГ - Новини: Правителството все пак ще пита Конституционния съд за "независимия прокурор"

Правителството все пак ще пита Конституционния съд за "независимия прокурор"

България

|
Пет, 13 Дек 2019г. 15:22ч.
Правителството все пак ще пита Конституционния съд за "независимия прокурор"

Министерският съвет ще внесе в Конституционния съд искане за тълкуване на основния закон, за да разбере дали фигурата на "независимия прокурор" е възможна, съобщава "Свободна Европа". Всичко това се случва, след като правителство вече внесе своя законопроект в Народното събрание, без да проведе задължителното обществено обсъждане.

Действията на Министерския съвет не могат да бъдат обяснени с правни аргументи, защото напънът за съдебна реформа се основава върху последния доклад на Венецианската комисия. Международната институция към Съвета на Европа обясни в аванс на правителството, че най-малкото трябва да пита Конституционния съд преди да прави, каквото и да е.

Причината е, че чл. 126 ал.2 от основния закон постановява, че главният прокурор осъществява "методическо ръководство" върху всички прокурори. Това включва и прокурора, който "независимо" ще го разследва.

Премиерът Бойко Борисов и правосъдният министър Данаил Кирилов напълно игнорираха Венецианската комисия и се внесоха законопроекта в парламента още в понеделник, без да поискат тълкуване на конституцията. Два дни по-късно президентът Румен Радев подложи техните действия на сериозна критика и обяви, че сам ще предложи промяна в основния закон, но след провеждането на широки обществени дебати.

Именно критиките на Радев са накарали Министерският съвет да преосмисли решението си.

"Необходимостта от тълкуване е обоснована от твърдения в общественото пространство за неясноти по отношение на пределите на осъществяване на надзор за законност върху дейността на всички прокурори от страна на главния прокурор по смисъла на чл. 126, ал. 2 от Конституцията и в частност дали главният прокурор може да упражнява надзор за законност по преписки и дела, по които може да се ангажира неговата наказателна отговорност", се казва в искането на Министерския съвет до Конституционния съд, цитирано от "Свободна Европа".

Правителството твърди, че "разумът на Конституцията" изключва разбирането, че главният прокурор не може да бъде разследван от независим магистрат. Неофициално конституционни съдии коментират, че имат нагласа да намалят огромната власт на главния прокурор чрез тълкуване на основния закон. Те наричат тази процедура - "демократизирането на държавността".

В доклада на Венецианската комисия се казва, че ако България иска реално да прекрати недосегаемостта на главния си прокурор, трябва се предприемат мащабни реформи, включително пълно прекрояване на Висшия съдебен съвет.

mediapool.bg