Кламер БГ - Новини: Перничани с кърпи и легени протестираха пред екоминистреството

Перничани с кърпи и легени протестираха пред екоминистреството

България

|
Ср, 18 Дек 2019г. 13:28ч.
Перничани с кърпи и легени протестираха пред екоминистреството

Жители на Перник протестираха с кърпи, легени, халати и празни туби за вода пред Министерство на околната среда и водите в София около 8:30 часа в сряда.

Те обясниха, че акцията им е насочена срещу "един от главните виновници за създаденото бедствено положение в града", в който по последни данни на НСИ живеят над 73 000 души.

Участниците във флашмоба обърнаха внимание, че отговорността трябва да бъде понесена от министъра на околната среда и водите Нено Димов и от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Двамата бяха посочени като отговорни от пернишката прокуратура, но преписката бе пратена в специализираната, която трябва да реши дали да започне разследване. Засега оттам не са съобщили нищо по въпроса.

Протестиращите призоваха да се предприемат незабавни мерки, за да се осигури вода, както за перничани, така и за промишлените предприятия в града - ТЕЦ "Перник" и "Стомана".

След въвеждането на водния режим на 18 ноември в Перник се изказаха мнения, че язовир "Студена" е останал без вода заради отклоняването й към промишлената зона на града. Едва в началото на ноември беше прекъснато водоснабдяването за ТЕЦ-Перник и "Стомана" от язовир "Студена". Двете предприятия трябваше да преминат към захранване с вода от собствени водоизточници. Преди седмици стана ясно, че вода от язовир "Студена" е била отклонявана към Радомир през последните три години, без да има нужда.

mediapool.bg