Кламер БГ - Новини: Парламентът ще разгледа идеята на БСП за намаляване на депутатските заплати

Парламентът ще разгледа идеята на БСП за намаляване на депутатските заплати

България

|
Пет, 04 Май 2018г. 08:04ч.
Парламентът ще разгледа идеята на БСП за намаляване на депутатските заплати

Предложението на БСП за намаляване на депутатските заплати ще бъде обсъждено в петък преди редовния парламентарен контрол в Народното събрание.

Първа точка в дневния ред на петъчното заседание е предложението, което лидера на БСП Корнелия Нинова внесе през седмицата за намаляване заплатите на депутатите от сегашните 3570 лв. на 2976 лв.

С толкова е завършил предишният парламент като възнаграждение на законотворците и затова партията взема тази сума като базова. Депутатското възнаграждение няма да расте, според идеята на левицата.

Сега заплатата на родните законодатели се увеличава автоматично с ръста на средната залата в страната. "Тази промяна ще се отрази на още 19 органа в страната. Знаем, че ще има тежка съпротива срещу това, знаем, че ще ни изкарат по-черни от дявола, готови сме за този упрек. Но имаме само един въпрос, на който опонентите ни би трябвало да отговорят. Кой друг в страната, освен политическия административен елит, получава на тримесечие увеличение на заплатата си автоматично според това дали расте средната заплата? Второто ни продължение касае отпуските и ваканциите. Предлагаме депутатите да почиват само на официално обявени в страната празници, така както всички българи", добави Корнелия Нинова.

mediapool.bg