Кламер БГ - Новини: Депутатите отхвърлиха предложението на БСП да намалят заплатите и отпуските си

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП да намалят заплатите и отпуските си

България

|
Пет, 04 Май 2018г. 11:48ч.
Депутатите отхвърлиха предложението на БСП да намалят заплатите и отпуските си

Мнозинството в парламента отхвърли с 65 гласа "за", 48 "против" и 55 "въздържал се" предложението на "БСП за България" за намаляване и замразяване на възнагражденията на народните представители и за намаляване на отпуските им. Промяната в правилника на Народното събрание подкрепиха само депутатите от левицата, а от другите парламентарни групи гласуваха "против" и "въздържал се".

С проекта се предлагаше възнаграждението на народните представители да бъде намалено с близо 600 лева и фиксирано в размер на 2 976 лв., каквото е било в края на миналия парламент, както и да не се преизчислява до края на мандата. Освен това се предлагаше ваканцията на Народното събрание да бъде само от 1 до 31 август, а по коледните и великденски празници депутатите да почиват толкова, колкото са официалните неработни дни.

Депутатите от мнозинството обаче определиха предложението на левицата като популистко и като унижение за народните представители.

По време на петъчното пленарно заседание лидерът на социалистите Корнелия Нинова обясни, че се с предложенията се цели постигане на справедливост и равнопоставеност с гражданите.

"Вие не представлявате интересите на народа, в които интереси се клехте. Вие тук си пазите парите и благините, но рано или късно това ще стане. Аз съм гарант за това. Когато народът реши БСП да има мнозинство в този парламент, ние от "БСП за България" сме гарант, че това ще бъде първият акт на онова Народно събрание, в което ще имаме мнозинство", коментира тя.

От ГЕРБ предложиха народните представители да получават фиксирано месечно възнаграждение, умножено по коефициент на участие, който да се формира от брой гласувания в пленарната зала.

Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов представи разпечатка на хиляда гласувания в периода от февруари и март.

"Хиляда гласувания, госпожа Корнелия Нинова е участвала в 37 от тях, което значи, че ако наложим този коефициент по отношение на базовото възнаграждение, което предлагате, нейното възнаграждение трябва да е 110 лева и 20 стотинки, което би означавало, че всичко над 111 лева е недобросъвестно получено по смисъла на Кодекса на труда, госпожо Нинова", посочи той.

mediapool.bg