Кламер БГ - Новини: Още трима българи получиха шанс за живот след донорска ситуация в "Пирогов"

Още трима българи получиха шанс за живот след донорска ситуация в "Пирогов"

България

|
Пон, 02 Окт 2023г. 12:39ч.
Още трима българи получиха шанс за живот след донорска ситуация в "Пирогов"

Две чернодробни трансплантации бяха извършени във ВМА за последните 24 часа. Снимка: ВМА

На 1 октомври трима българи получиха шанс за нов живот чрез трансплантация след донорска ситуация, реализирана от екип на "Пирогов" с координатор д-р Христо Христов.

Това стана възможно след като на 30 септември близките на изпаднал в мозъчна смърт 22-годишен мъж вземат благородното решение да дарят органите му и да дадат живот на други хора.

На следващия ден медицински екипи на "Александровска" присаждат бъбреци на двама мъже – на 47 г. и на 36 г., а екип на Военномедицинска академия трансплантира черен дроб на

54-годишен мъж.

Другите органи на донора не са имали подходящи реципиенти.

Това е втора донорска ситуация в последните дни, след като през почивните дни 48-годишна жена от Варна, изпаднала в мозъчна смърт в университетската болница "Света Марина", стана донор на четирима души.

Черният дбор бе трансплантиран на 39-годишен пациент във Военномедицинска академия, а в МБАЛ "Лозенец" са присадени бъбреци на 39-годишна жена и 67-годишен мъж.

По линия на споразумение за сътрудничество между ИА "Медицински надзор" и Националната агенция за трансплантация на Румъния, сърцето бе предоставено на румънската страна, поради липса на подходящи реципиенти у нас.

mediapool.bg