Кламер БГ - Новини: Отново съмнения за случай на остър хепатит у нас

Отново съмнения за случай на остър хепатит у нас

България

|
Пон, 23 Май 2022г. 11:34ч.
Отново съмнения за случай на остър хепатит у нас

Проф. Ива Христова, Снимка: БГНЕС

Дете на 4 години може би е дало първата положителна проба за остър хепатит у нас. Това заяви пред Нова телевизия шефката на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Детето е било прието за лечение първо в Дупница, а след това е преместено в София. Според Христова то вече е добре.

"От изследваните четири съмнителни проби на новия хепатит има една, която е много вероятно да се окаже, че е именно на това заболяване. Симптомите на детето отговарят на описанието. Пациентът се чувства добре и предполагам вече е изписан", заяви тя пред Нова телевизия.

Сред симптомите на острия хепатит са постоянна умора, загуба на апетит, болки в корема, пожълтяване на бялата част на очите или кожата (жълтеница), тъмна урина, бледи, сиво оцветени изпражнения, сърбяща кожа, мускулни и ставни болки, висока температура. Досега случаи бяха регистрирани в редица европейски страни, а учените все още нямат утвърдено обяснение за появата на вируса.

Към момента няма случаи на маймунска шарка у нас, каза още Христова. Това заболяване също бе регистрирано на много места в Европа. По принцип то се среща в някои африкански страни и досега рядко е стигало до Стария континент.

"Нямаме директни полети от Африка, така че опасността не може да дойде директно. Шарката започва с висока температура, болки в ставите и гърба и пъпки с мехурче с бистра течност, която се превръща в гной. След като се спукат, остават ранички", обясни Христова.

mediapool.bg