Кламер БГ - Новини: Отново напрежение между лекари и фармацевти относно замяната на лекарства в аптеката

Отново напрежение между лекари и фармацевти относно замяната на лекарства в аптеката

България

|
Вт, 10 Окт 2023г. 14:25ч.
Отново напрежение между лекари и фармацевти относно замяната на лекарства в аптеката

Отново напрежение между лекари и фармацевти относно замяната на лекарства в аптеката

Лекарският съюз излезе във вторник с поредна остра позиция срещу предложенията за генерична замяна на лекарства в аптеката на Фармацевтичния съюз. Този път повод за реакцията на съсловната организация на лекарите стана отвореното писмо на

Фармацевтичния съюз до здравния министър Христо Хинков. В писмото фармацевтите критикуваха министъра, че се изказва неподготвен за лекарствената политика и за това какво е генерик и трябва ли да има генерична замяна. В свое телевизионно участие в събота пред БНТ Хинков се обяви против генеричната замяна на лекарства в аптеките и каза, че "генерикът не е 100% като активно вещество", за разлика от оригиналния продукт. Той беше силно критикуван пред ден от Фармацевтичния съюз по този повод. Но с реакцията си фармацевтите си навлякоха за пореден път гнева на лекарското съсловие и възродиха отдавнашния им конфликт по темата.

"Българският лекарски съюз за пореден път е възмутен от манипулативните твърдения и откровени лъжи, публикувани в отвореното писмо на Български фармацевтичен съюз, адресирано до министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков. Прави силно впечатление, че в писмото водещата роля на лекаря е тотално неглижирана", заявиха от БЛС.

Според БЛС Фармацевтичният съюз манипулативно внушава, че у нас замяна на лекарства може да бъде правена само със съгласието на пациента, без да е необходима и санкцията на лекар което противоречи на сега действащото законодателство.

"Цитираното твърдение на Български фармацевтичен съюз съдържа и откровена лъжа по отношение на генеричното заместване в Европа. Истината е, че в страните от ЕС, в които е позволено генерично заместване, то се случва при стриктно спазване на определени правила, сред които:

Заместването се позволява, само след разрешение на лекуващия лекар и съгласието на пациента;

Генеричното заместване винаги следва правилото заместване с медикамент с по-ниска цена и в полза на пациента и др.", посочват от Лекарския съюз.

"В страните от ЕС не само, когато става въпрос за генерично заместване, а изобщо за продажба на лекарства по лекарско предписание, те се отпускат от аптеката стриктно, по правила, а не свободно каквато е практиката у нас.

Ясно заявяваме, че Български лекарски съюз не е против въвеждането на възможността за генерично заместване на медикаменти, то обаче не може да се извършва зад гърба на лекуващия лекар и без неговото изрично съгласие, както и без съгласието на пациента. Лекарят е този, който е отговорен за лечението на своите пациенти, отпускането на лекарствата е еднократен акт, а контролът върху лечението и състоянието на пациента продължава във времето. Още повече, че дори и при еднакви активни съставки в лекарствата, отделните пациенти не реагират на тях по еднакъв начин", казват от съсловната лекарска организация.

"От отвореното писмо оставаме с впечатление, че стремежът и амбицията е заместването на лекарства у нас да става свободно, без контрол. Преди по-малко от две седмици обаче, по време на пресконференция за недостига на лекарства у нас, бяха изнесени данни, че в страните, в които е разрешена свободната замяна на лекарствени продукти, това е довело до нелоялна конкуренция, липса на отделни групи медикаменти, а цели компании са се изтеглили от пазара.

И още: по време на същото събитие от Изпълнителната агенция по лекарства обявиха, че много често затрудненията в осигуряването на даден медикамент у нас не са свързани с недостиг на национално ниво, а става въпрос за липса на конкретно лекарство в конкретна аптека.

За това и БЛС смята за недопустимо свободното заместване на медикаменти само заради липсата на наличност, в една или няколко аптеки, на даден медикамент.

Български лекарски съюз настоява, в интерес на пациентите, за лекарите и фармацевтите да бъде осигурен достъп до информация за наличността в страната на разрешените за употреба лекарства. Реално ако ние, лекарите знаем, че даден медикамент не е наличен, ние няма да го изпишем на нашите пациенти. Нещо повече, при наличие на такава информация, ще имаме възможността да обсъдим с нашите пациенти, още в кабинета, терапията, която те могат да си позволят финансово и която да е оптимална като действие за тях.

Не на последно място: БЛС подкрепя Фармацевтичния съюз в искането им за включване в Закона за лекарствените продукти на текстове, които

да ограничат вертикалната интеграция в лекарствоснабдяването, но сме против тенденциозните опити за фаворизиране на отделни лица от екипа на министъра на здравеопазването, за сметка на самия проф. Христо Хинков, който носи цялата отговорност за политиките в областта на здравеопазването, включително и за лекарствената политика", се казва в позицията.

mediapool.bg