Кламер БГ - Новини: Футболен национал не може да напусне Израел. България не планира евакуация

Футболен национал не може да напусне Израел. България не планира евакуация

България

|
Вт, 10 Окт 2023г. 15:52ч.
Футболен национал не може да напусне Израел. България не планира евакуация

Кадър от атаките в Израел, сн. ЕПА/БГНЕС

Футболният национал на България Йоан Стоянов все още не може да напусне Израел. Той има двойно гражданство и играе за местния отбор "Апоел" Беер Шева, като от дни се опитва да стигне до България.

Председателят на Центъра за еврейско-българско сътрудничество “Алеф” Алберта Алкалай обясни пред Нова телевизия, че Стоянов е получил отказ от българското консулство да получи съдействие да напусне страната, тъй като той не е нито турист, нито е на лечение, а има и двойно гражданство.

Засега не е ясно кога футболистът ще може да се прибере в България. Той има повиквателна от националния треньор Младен Кръстаич за евроквалификацията с Литва и приятелската среща с Албания, но не може да се присъедини към съотборниците си.

22-годишният Стоянов подлежи на мобилизация в Израел и това е вероятната причина той да не може да напусне. Той живее в град Беер Шева, който бе атакуван от "Хамас" в края на миналата седмица.

Българката Параскева Пейчовска, която живее в Израел, е подготвила информация за 65 българи, които искат да бъдат евакуирани.

"Имаше два самолета. За първия ми се обадиха в 7:30 часа сутринта. Казаха ми до половин час да съм на летището, а това беше невъзможно. Оказа се, че той е излетял чак в 15 часа и ние щяхме да имаме възможност да стигнем, ако ни бяха казали”, заяви Пейчовска, цитирана от Нова телевизия.

По думите й не е имало информация и за втория самолет.

България не планира евакуация на гражданите си от Израел

България вече организира два полета до Израел, а не е изключено да се подготви и трети.

Във вторник бе отменен трети извънреден евакуационен полет за Тел Авив, който трябваше да бъде изпълнен от "Юропиън Еър Чартър" (European Аir Charter).

"Сигурността и безопасността на пътниците и екипажа са на първо място за нас", казаха от дружеството.

Към момента полетът до/от Тел Авив на "България еър", планиран за 12 октомври (четвъртък), е без промяна в разписанието.

Външно министерство излезе с препоръка българските граждани, намиращи се в страната, да се регистрират в българското посолство в Тел Авив, като за целта предоставят паспортни данни, местодомуване, статут и телефон за връзка.

Те могат да бъдат подадени на един от следните електронни адреси: Consulate.Telaviv@mfa.bg и Embassy.Telaviv@mfa.bg .

"МВнР и посолството в Тел Авив следят внимателно ситуацията на място и координирано с останалите държави членки на Европейския съюз ще предприемат действия при решение за евентуална евакуация, каквото към момента няма", посочват от министерството.

Посолството в Тел Авив непрекъснато актуализира базата данни, в която се записват две групи. Първата са български граждани, краткосрочно пребиваващи в Израел, и изпаднали в трудна ситуация без да могат да се приберат в България, поради отменени полети.

Втората група са постоянно пребиваващи в Израел български граждани, повечето от които с двойно гражданство.

За тази група граждани към момента държавата не предвижда конкретни действия, насочени към организиране на напускането на Израел.

"Причината е, че за момента, както ние, така и останалите държави-членки не планират евакуация от Израел в пълния смисъл на думата. Следва да се отбележи също, че повечето европейски държави не организират и специални полети за своите сънародници в Израел, тъй като редовни полети продължават да се изпълняват", посочват от МВнР.

Как българите може сами да напуснат страната?

Възможностите за чуждите граждани, в т.ч. българските, да напуснат Израел са чрез авиокомпаниите, продължаващи да изпълняват полети от международно летище Бен Гурион в Тел Авив, или чрез използване на морска връзка от пристанище Хайфа.

Телефоните на посолството:

тел: +359 2 948 24 04

+359 2 971 38 56

Пеевски настоява правителството да прибере всички, които искат

На този фон депутатът от ДПС Делян Пеевски, който е новото лице на партията, все отношение и по въпроса за българските граждани в Израел.

Той призова правителството да бъдат предприети необходимите действия за изпращането на трети полет от българската държава, който да прибере невредими българските граждани, блокирани в Израел - българския футболен национал Йоан Стоянов, групата от 65 български гражданина, за която Параскева Пейчовска, сигнализира през медиите, както и всеки, който желае да се прибере в България.

"Настоявам българското посолство в Тел Авив и консулската служба към посолството за активна комуникация с нашите сънародници, с една единствена цел – успешното им завръщане в България".

mediapool.bg