Кламер БГ - Новини: Открита е втора печатница за фалшиви долари по Черноморието

Открита е втора печатница за фалшиви долари по Черноморието

България

|
Пон, 05 Ноем 2018г. 16:21ч.
Открита е втора печатница за фалшиви долари по Черноморието

Само за две седмици властите разкриха втора печатници за фалшиви банкноти, която е произвеждала "пари" в огромни количества. Полицейската операция е проведена на 2 ноември във Варна с участието на служители на "Сикрет сървис". При нея са задържани трима души.

При претърсванията са открити машини, материали и мастила за печат на фалшиви долари, както и служебни знаци на МВР и Агенция "Морска администрация". Намерени са и общо 1.35 милиона долара в стодоларови банкноти. Една част от тях е открита в частен дом в местността Евксиноград.

Спецсъдът е оставил тримата задържани за постоянно в ареста. Според данните печатницата е работила от март 2017 година.

На 22 октомври в хотел в Слънчев бряг бе разкрита друга печатница за фалшиви банкноти. След акцията прокуратурата обяви, че това е най-голямата печатница, разкрита за последните 20-30 години. Властите откриха над 11 млн. евро и 1.8 млн. щатски долара.

При друга акция от 23 октомври са намерени над 30 хиляди антични артефакти - монети, украшения, керамика и други, предназначени за трафик към Испания.

Операцията срещу трафика на ценности е била проведена съвместно с испанските власти, Европол и Евроджъст. Задържани са 13 български граждани - четирима у нас и девет в Испания. Претърсени са над 20 адреса. Предметите са били трафикирани чрез транспортна фирма. Иззети са още 170 000 евро и металотърсачи. Делото срещу престъпната група ще се води в Испания.

mediapool.bg