Кламер БГ - Новини: Крути мерки срещу птичия грип скараха агенцията по храните и фермери

Крути мерки срещу птичия грип скараха агенцията по храните и фермери

България

|
Пон, 05 Ноем 2018г. 18:09ч.
Крути мерки срещу птичия грип скараха агенцията по храните и фермери

Намерение на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да наложи много тежки ограничения за отглеждане и търговия с птици в зоните, където е открита болестта птичи грип, изкара на протест фермери, отглеждащи патици, в понеделник преди среща с ръководството на ведомството по проблема.

Производителите на водоплаващи птици дори поискаха оставката на директора на агенцията по храните Дамян Илиев, усъмниха се в достоверността на положителните проби за наличието на вируса и заподозряха сценарий за унищожаването им чрез налаганите забрани.

В отговор Илиев по-късно пред журналисти каза, че при констатирани 22 огнища на инфлуенцата по птиците в страната икономическите загуби за стопаните от избиването на заразените животни и забраните за търговия в регионите със зараза са в особено големи размери, но ако не се приложат строгите мерки, последиците ще са още по-тежки и ще засегнат цялата страна и птицевъдство. Все пак шефът на агенцията допусна смекчаване на някои от ограниченията, но дали ще има такива и какви ще са те, ще стане ясно във вторник след нова среща със заетите в бранша.

Десетки недоволни фермери, отглеждащи патици, се събраха преди това пред сградата на агенцията, недоволни от "недопустимия произвол и бездействие на БАБХ", които според тях "водят до измиране на хиляди новоизлюпени здрави птици“.

"Ние сме убедени, че тази администрация не може да се справи с нашия проблем. В момента, вместо да се унищожава птичият грип, искат да унищожат нашия бранш. Две години си говорим и винаги ние сме виновни. Пишат ни предписания, изпълняваме - хората луди станаха. Защо ние да сме виновни? Защото произвеждаме и си плащаме данъците? Или защото администрацията не може да си свърши работата“, възмути се пред БНР собственикът на една от големите фирми Пламен Челебиев.

Съпредседателят на организацията на производителите на водоплаващи птици Иван Йовчев директно обвини БАБХ в липса на ясни правила за справяне със заразата. Според него "нито има заповед за избиване и за унищожаване на яйцата в люпилните, нито има заповед, че те могат да бъдат настанявани", той каза, че фермерите са за взимане на допълнителни проби от птиците им, но не могат да плащат повече за скъпите анализи.

Шефът на БАБХ продължава да смята, че за да не се разпространи заболяването трябват не само стриктни мерки, но и те да се спазват.

"Не всички стопани на ферми изпълняват стриктно мерките за биосигурност и контрол, което доведе до неовладяване на заболяването“, коментира Илиев на пресконференция след проведените отделни срещи и с птицевъдите и с отглеждащите патици. В едни и същи обекти се констатират огнища, в зоните около тях се появяват нови, което означава, че мерките за биосигурност в някои от фермите не са достатъчно ефективни, посочи още той.

Представителят на агенцията по храните припомни заповедта си с крути мерки за биосигурност във фермите, по-висока честота на лабораторен контрол за доказване липса на инфекция с вируса и превенция в цялата страна, както и изискването птиците да бъдат транспортирани само след като са предварително лабораторно изследвани за наличие на вируса. Точно тя стана повод за протеста, след

който бе обявена готовност за смекчаване на ограниченията. Дамян Илиев посочи, че очаква във вторник фермерите да му дадат предложения за ограничения на общинско ниво за огнищата на птичия грип, за да се изготвят заповеди, които обаче трябва да отговарят на европейските изисквания..

Илиев посочи, че първоначалното предложение на агенцията било да се забрани до 1 юни 2019 г. зареждането на птичите стопанства в областите Добрич, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Ямбол, където се наблюдава повторяемост на заболяването.

Той

припомни, че птичият грип бе открит преди десет дни и в момента болестта е констатирана в 12 ферми за патици, 5 ферми за бройлери и кокошки, в 4 ферми тип "заден двор“, и в дивечово стопанство. Засегнати са 993 000 птици – домашни и диви, каза Илиев и допълни, че заразата се разнася по всякакъв начин. Шефът на БАБХ припомни, че на пострадалите стопанства се изплащат обезщетения и от 2016 година досега на българските фермери, засегнати от болестта, са били изплатени близо 16.4 млн. лв. компенсация за умъртвени птици и ликвидиране на огнища.

Илиев посочи още,че според него трябва да се криминализира отглеждането на птици в нерегистрирани обекти.

mediapool.bg