Кламер БГ - Новини: Отбелязваме Деня на Христо Ботев

Отбелязваме Деня на Христо Ботев

България

|
Нед, 02 Юни 2019г. 13:53ч.
Отбелязваме Деня на Христо Ботев

България отбелязва в неделя 143-годишнината от гибелта на поета-революционер Христо Ботев.

Точно в 12 часа, в продължение на 2 минути, сирените в цялата страна оповестиха отдаването на всенародна почит към паметта на Ботев и на загиналите за свободата на България.

Денят се отбелязва с ритуали по полагане на венци и цветя, както и други инициативи в цялата страна, съобщава БНР.

На връх Околчица във Врачанския Балкан се провежда всенародно поклонение пред паметника на Христо Ботев. То ще започне с молебен за България, отслужен от врачанския митрополит Григорий. Както всяка година в Деня на Ботев, внеделя се очаква на Околчица да се съберат много хора от цялата страна. Предимно пеша и с велосипеди, към историческия връх ще поемат и врачани.

"Винаги съм ходил на Околчица с едно чувство на гордост и на преклонение пред подвига не само на Ботев, но и на всички тези млади момчета, които са тръгнали към този връх. Дано в 12 часа, когато засвирят сирените, всички да спрем и да помислим за малко", каза българин пред националното радио.

В родния град на Христо Ботев – Калофер, годишнината се отбелязва с митинг-поклонение. По традиция с военна церемония от Националния музей "Христо Ботев" се изнася на Ботевата чета. Пред паметника на поета - революционер се поднасят венци и цветя.

В Ловеч в Деня на Ботев и загиналите за свободата на България се организира шествие и се поднасят венци и цветя пред паметниците на героите.

След 41 години във Велико Търново отново има паметник на поета и революционера Христо Ботев. Той бе официално открит днес в 12 часа. Бюстът е дарение от Националния военен университет и е поставен върху двуметров мраморен постамент в центъра на града.

Търново е първият град, в който 2 юни е честван като Ден на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. Пред обществеността отново е показан бюстът на Ботев, който е бил поставен на входа на арката на генералите в началото на 50-те години на миналия век, когато в старата столица е била разположена школата за запасни офицери "Хр. Ботев". След 1978 г., когато военното училище е преместено в настоящия си корпус, паметникът е демонтиран и съхраняван от военните. След откриването на монумента, венци и цветя на признателност бяха поднесени на гробовете на Венета и Иванка Ботеви - съпругата и дъщерята на революционера.

Годишнината от гибелта на Ботев се отбелязва и в Смолян. Честванията започнаха в 10 ч. с поклонение пред паметника-костница на връх Средногорец.

Тържествената церемония в София пред бюст-паметника на Ботев в Борисовата градина започнаха в 11.30 ч.

mediapool.bg