Кламер БГ - Новини: 4 години затвор за шофьорката, причинила катастрофата с 6 жертви на Тракия"

4 години затвор за шофьорката, причинила катастрофата с 6 жертви на Тракия"

България

|
Ср, 30 Окт 2019г. 17:47ч.
4 години затвор за шофьорката, причинила катастрофата с 6 жертви на Тракия"

Софийският окръжен съд призна за виновна и осъди на 4 години затвор 30-годишната плевенчанка Цвета Таскова за предизвиканата от нея катастрофа с автобус на магистрала "Тракия", при която загинаха шестима пътници в автобус, а други 17 пострадаха. Инцидентът стана през април 2018 г.

Цвета Таскова ще изтърпява наказанието си при общ режим. Тя е осъдена и да плати 20 000 лв. кръвнина на брата на една от починалите.

Делото се гледа по съкратената процедура, защото обвиняемата Цвета Таскова се призна за виновна.

Прокуратурата и защитата ѝ поискаха условна присъда за Таскова. Прокурорът по делото Мирослав Ангелов обясни, че трагедията е голяма не само за близките на жертвите, а и за подсъдимата, която живеела с вината си.

Прокурорът подчерта, че подсъдимата не е осъждана, има висше образование и е оказала първа помощ на пострадалите. Освен това Таскова била психически нестабилна.

Съдът обаче постанови шест години затвор, които намали с една трета на четири години при първоначален общ режим.

Пред съда Цвета Таскова още един път изказа съболезнованията си към близките на загиналите.

"Още веднъж искам да изкажа съжаление, извинение и съболезнования към всички близки на жертвите и пострадалите. Някой от Вас може да си каже: Какво толкова, тя е жива? Аз искам да кажа, че има разлика между жива и живееща. Няма нощ или ден, аз да не живея с мисълта за катастрофата и за хората. От 13 април 2018 година лягам и в малкото време, в което спя, ставам с мисълта за погубените животи. Представете си на улицата за вас има просто светофар, а аз си представям поне 30 възможности за катастрофа", каза Таскова пред съда и поиска "шанс".

Катастрофата стана на 13 април 2018 г. в района на 28-ия километър на магистрала "Тракия". Цвета Таскова управлява лека кола "Рено" в лентата от Пловдив за София, когато застига движещия се пред нея автобус "Мерцедес", пътуващ по линията Бургас – София. Предприема изпреварване на автобуса. В момента, в който се изравнява с него, Таскова забелязала, че колата й се отклонила твърде много вляво и застрашително се доближила до мантинелата, разделяща двупосочното движение по магистралата.

Тогава шофьорката рязко завила вдясно към автобуса и веднага отново завила волана вляво, за да предотврати удар с него. Изплашена, водачката направила трета маневра обратно вдясно, при което автомобилът й започнал да се клати и ударил с предната дясна част автобуса.

Последвало приплъзване на реното и достигането му до предната ос на автобуса. Предната дясна гума на колата се вклинила в предния ляв калник на автобуса. Външната част на дясната гума на лекия автомобил била срязана и блокирана в калника на "Мерцедес"-а. По този начин гумата на лекия автомобил променила посоката на движение на автобуса вдясно. Водачът му нямал никаква възможност да я промени и въпреки задействаните от него спирачки и опита да завие наляво, продължил да се движи вдясно.

"Мерцедес"-ът преминал косо през "аварийната" лента и банкета и с челната си дясна част навлязъл във водосточна канавка. Автобусът се наклонил вдясно, при което лекият автомобил се откачил от него. При накланянето на автобуса, дясната му страна опряла в земята. В това положение, триейки се в земята, продължило движението му напред около 20-30 метра.

Според заключението на назначената по делото автотехническа експертиза непосредствено преди катастрофата, автобусът и колата на обвиняемата са били изправни. Автобусът се движел със скорост 120 км/ч., а лекият автомобил със 100 км/ч.

Цвета Таскова е правоспособен шофьор от 2009 г. и е имало едно наложено наказание за извършено нарушение.

Решението на окръжните магистрати за 4 години затвор не е окончателно и може да се обжалва пред по-горната съдебна инстанция.

Пред медиите адвокатът на Таскова - Николай Кокинов, коментира, че ще обжалва присъдата. По думите му прокуратурата е подходила обективно, като е поискала условна присъда. Според Кокинов е необосновано тежко ефективното наказание.

mediapool.bg