Кламер БГ - Новини: Преди балотажа: Манолова подкрепи протеста срещу Гешев

Преди балотажа: Манолова подкрепи протеста срещу Гешев

България

|
Ср, 30 Окт 2019г. 18:38ч.
Преди балотажа: Манолова подкрепи протеста срещу Гешев

Цялото статукво е впрегнало ресурса си, за да запази властта. Мобилизиран е целият ъндърграунд и подземен свят, заяви независимият кандидат за кмет на София Мая Манолова, която на 3 ноември се изправя на балотаж срещу досегашния кмет и кандидат на ГЕРБ за нов мандат Йорданка Фандъкова.

На емоционална пресконференция в сряда тя застана на страната на протестиращите срещу избора на новия главен прокурор Иван Гешев, защото гражданите също на балотаж "срещу недовършената съдебна реформа".

Важно е да покажем кой и как прави избори и се домогва до властта. Важно е да се знае също така дали госпожа Фандъкова е готова да стане кмет за пореден мандат с всякакви средства и на всяка цена – с купен вот, с контролиран вот, с дирижиран вот от ромските махали, с подкрепата на подземния свят, каза още Манолова, цитирана от БГНЕС.

"Основания да кажем това ни дава фактът, че Фандъкова е пълен хегемон в ромските квартали с контролиран и изпазаруван вот. Ще попитаме къде са правоохранителните органи? Те стигнаха до Несебър, но те не стигнаха до "Филиповци", "Христо Ботев" и "Факултета", заяви тя и подчерта, че Фандъкова за пореден път се е скрила и избягала от дебати, организирани от гражданите, студентите, неправителствените организации, хората с увреждания.

ГЕРБ лъже. Г-жо Фандъкова, готова съм на дебат с вас, лице в лице

От щаба на ГЕРБ вече съобщиха, че Манолова бяга от дебат. В началото на седмицата щабът на Фандъкова я покани да дебатират на неутрален терен, но с екипите си, но Манолова отвърна, че настоява да дебат "лице в лице".

"Предложението на БНТ е ясно и то не включва екипа на г-жа Фандъкова. Нека ГЕРБ бъдат коректни и да кажат, Мая Манолова не приема условията на ГЕРБ. Да, не приемам условията нито на ГЕРБ, нито на г-жа Фандъкова, нито на нейния екип", заяви Манолова по повод твърденията на ГЕРБ, че тя е отказала дебата в БНТ.

"ГЕРБ продължава с лъжите. ГЕРБ лъже. Имаме покана за дебат, организиран от БНТ, който сме приели, но щабът на г-жа Фандъкова, екипът на г-жа Фандъкова, искат да управляват и медиите, искат да им наложат техните правила, искат да диктуват условията и в медиите", каза Манолова.

"Сега бяга от дебат за бъдещето на София, организиран от младите хора от "Спаси София" https://www.mediapool.bg/spasi-sofiya-predlaga-da-e-domakin-na-debat-fandakova--manolova-s-vodesht-boris-bonev-news299581.html . Вчера тук, на това място, заявих своята готовност да дебатирам с г-жа Фандъкова във всяка от телевизиите, които отправиха покана към моя и към нейния екип и пред "Спаси София". Готова съм на всеки терен, който тя посочи, включително и на Международната космическа станция, ако за нея това е неутрален терен", продължи Манолова и отхвърли твърдението на ГЕРБ, че е отказала да участва в дебат за София.

"Повтарям отново – г-жо Фандъкова, готова съм на дебат с вас – лице в лице. Без да се криете зад екипи, проекти, съветници и зад ромския вот в кварталите", декларира Манолова и обяви, че екипът на Фандъкова иска да управлява и медиите и да им наложат техните правила.

Това ще е и начинът им на управление – чрез страх и натиск, включително и по отношение на медиите, подчерта Манолова и добави, че не приема условията на ГЕРБ, Фандъкова и нейният екип.

Подкрепя лицата на промяната

Мая Манолова заяви, че подкрепя лицата на промяната - "кандидатите на Демократична България", БСП, "България на гражданите" и независимите кандидати, които в неделя ще се изправят срещу статуквото, което в случая се олицетворява от ГЕРБ. Манолова, която е подкрепяна от БСП и малки десни партии, обяви, че на балотажа в своя район ще гласува за представителя на "Демократична България". Дясното обединение обаче вече обяви, че няма да призове за подкрепа към никой от кандидатите на балотажа.

Манолова отхвърли и твърдението на ГЕРБ, че нямала подкрепа, нямала експерти и граждани с биография, които да стоят зад нея. Тя показа екипа, с който ще работи, и им благодари, че са останали с нея въпреки натиска от противника, подземния свят, властта и въпреки опитите да бъдат дискредитирани.

Сигнал до прокуратурата срещу мутрите, подкрепящи Гешев

От щаба на Манолова обявиха, че още в сряда ще подадат сигнал до прокуратурата срещу членовете на ъндърграунда, които са подкрепяни от прокуратурата и са протестирали в подкрепа на Иван Гешев. По думи на инициативния комитет, издигнал Мая Манолова за кмет на София, това са мутрите от Перник и агитките на футболните хулигани, които са срещу Манолова.

От щаба й призоваха МВР и ЦИК да обърнат внимание на сигналите за масово купуване на ромски гласове и настояха главният прокурор Сотир Цацаров да мобилизира всички прокурори в неделя и от 7 часа до 20 ч. да присъстват лично в ромските секции, за да станат свидетели на масовото купуване на гласове.

Очна ставка на Фандъкова и Манолова в ромските квартали

Освен този сигнал, излизаме и с въпроси към прокуратурата. С един от тях предлагат да провокират главния прокурор, Фандъкова и Манолова да отидат в ромски квартал, за да проверят дали избирателите ще ги разпознаят или ще разпознаят Стефан Стамболов от банкнотата от 100 лв.

Попитана дали е вярно, че Бойко Борисов я е направил омбудсман, Манолова каза, че ако е така, то защо не я направи кмет на София.

Ако Борисов ме е направил омбедсман, сега може да ме направи и кмет

"Борисов си приписва свръхестествени възможности. Ясно е как станах омбудсман – с гласовете на всички парламентарни групи, вероятно и на някои депутати от ГЕРБ. След като Борисов толкова лесно ме е направил омбудсман, сега има възможност да ме направи и кмет, но не с контролиран вот и купени гласове", заяви тя.

Борисов се страхува от съдебна реформа

Независимият кандидат коментира и темата за избора на Иван Гешев за главен прокурор на България.

"И гражданите са на балотаж – на "Орлов мост" и пред президентството срещу статуквото. И гражданите са на балотаж срещу недовършената съдебна реформа, срещу състезанието с един кандидат. Борисов обеща до края на мандата на Цацаров да довърши съдебната реформа, само че Борисов не го направи и всички знаем защо не го направи – от страх. Него го е страх да довърши съдебната реформа. Това е, което го различава от гражданите, те не се страхуват и са на протест", заяви Манолова.

Това е първият път, когато тя по-ясно артикулира позиция в подкрепа на хората, протестиращи срещу избора на Гешев.

Запитана дали може да преодолее разликата в гласовете между нея и Фандъкова, Манолова заяви: "Разликата между мен и г-жа Фандъкова е 8.5 процента. Това са 38 хиляди гласа, които в София от един милион и петстотин хиляди, са абсолютно преодолима преднина, ако столичани излязат и гласуват в неделя, доволните усмивки на г-н Борисов и на щаба на ГЕРБ, ще бъдат изтрити".

По думите й две трети от гласувалите граждани са гласували "протестно". "Аз съм на страната на тези две трети, които гласуваха за промяна на модела", посочи Манолова. "Съгласна съм, че съм само средство - инструмент на промяната в неделя, ако гражданите пожелаят", коментира още тя.

Манолова каза, че събраните дарения до момента са 150 хил.лв. от 168 дарители и информацията за тях е достъпна на сайта й.

mediapool.bg