Кламер БГ - Новини: Битката с пожарите край Костинброд не спира

Битката с пожарите край Костинброд не спира

България

|
Нед, 22 Окт 2023г. 19:58ч.
Битката с пожарите край Костинброд не спира

Втори ден доброволци се включват в гасенето на пожарите край трите села, сн. Фейсбук, община Костинброд

Втори ден продължава гасенето на пожара край костинбродските села Понор, Безден и Василовци, като силният ватър в неделя попречи в акцията да се включи и хеликоптер, съобщиха от пресцентъра на МВР в неделя. Огънят, който възникна вчера в землището около селата, още не е локализиран, макар предишната вечер да бяха овладени пламъците край Понор. Вятърът обаче ги премести към Безден.

Площта, върху която са се разпрострели пламъците, вече е достигнала 1200 дка, от които 250 декара са иглолистна гора, но опасност за населените места няма.

По-късно през деня възникна и пожар край Нови Искар, където също бяха изпратени противопожарни автомобили, съобщиха от Столична община.

В опитите за ликвидиране на пожара край костинбродските села в неделя се включиха общо 11 противопожарни автомобила. В помощ на огнеборците са се отзовали 50 доброволци, 10 горски служители и 32 военнослужещи.

Избухналият в събота следобед пожар край костинброското село Понор бе овладян, но късно вечерта огънят се е придвижил към близкото село Безден и акцията по погасяването му продължава с участието на противопожарните служби и доброволци.

Пожарът край Понор остави пепелища след себе си, сн. Фейсбук, община Костинброд

Модулно формирование от 78-и батальон от състава на Сухопътните войски се е включило в овладяването на пожара в землището на Безден, който дори се е разпространил към Учебен център "Сливница". Екипът от 22-ма военнослужещи с пет единици техника е бил задействан в ранния следобед в събота.

Ситуацията е сложна, но е под контрол, твърдят от Община Костинброд, откъдето отново призоваха доброволци да се включат в гасенето на пожара. До късно вечерта в събота те се организираха в социалните мрежи.

В събота вечерта огънят се виждаше от високите етажи на блокове в столичните райони "Люлин", "Овча купел" и "Симеоново", показват снимки в социалните мрежи. Според очевидци горят вековни дъбови и борови гори, огънят се е разпрострял на километри.

mediapool.bg