Кламер БГ - Новини: Продажбата на антибиотици е намаляла с 25-30% за седмица с е-рецептите

Продажбата на антибиотици е намаляла с 25-30% за седмица с е-рецептите

България

|
Пон, 23 Окт 2023г. 15:37ч.
Продажбата на антибиотици е намаляла с 25-30% за седмица с е-рецептите

Министърът на здравеопазването Христо Хинков беше изслушан в здравната комисия за електронните рецепти. Сн. БГНЕС

За тази една седмица откакто антибиотиците и лекарствата за диабет се изписват и отпускат само с електронни рецепти, продажбата на антибиотици е намаляла с между 25% и 35% и това е най-голямото ни постижение срещу антибиотичната резистентност. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов в понеделник пред парламентарната здравна комисия, която изслуша екипа на Министерството на здравеопазването относно въвеждането на задължителните е-рецепти за двете групи лекарства. Една от основните цели на е-рецептите е именно ограничаване ненужния прием и самолечението с антибиотици.

Министър Христо Хинков и заместникът му защитиха пред депутатите въвеждането на задължителните е-рецепти и обясниха, че първоначалните проблеми се изчистват.

Министър Хинков съобщи, че в момента има над 65% изпълнение на е-рецептите, което не е никак малко и процентът постоянно расте.

Министър Хинков отхвърли обвиненията, че здравното министерство е въвело електронните рецепти за антибиотиците и антидиабетните средства без предварителна подготовка и разяснителна кампания.

Хинков каза, че за пациентите нищо не се променя, защото просто трябва да си получат лекарствата от аптеките.

"Трябваше да бъдат информирани изписващите лекари и продаващите фармацевти, което е направено, защото от 2 години могат да се издават електронни рецепти. В този смисъл този метод е проигран", заяви Хинков.

Здравният министър съобщи, че се обмислят два варианта за решаване на проблемите с издаването на електронни рецепти от екипите на Спешна помощ: единият е през наредба да се върнат само за тях и хартиените рецепти, което обаче би отнело около месец; или да снабдят с електронен подпис всички екипи на Спешна помощ, което би било по-бързо, защото те вече разполагат с таблети.

Директорът на фирмата разработчик на рецептите "Информационно обслужване" Ивайло Филипов съобщи, че не е имало технически проблеми със системата, а със софтуерния продукт на една от обслужващите аптеките фирми.

Той съобщи, че в София, Пловдив и Варна има най-много издадени електронни рецепти и отхвърли твърденията, че възрастните лекари не могат да издават е-рецепти.

Филипов съобщи, че е направено обновяване на системата, с което са изчистени констатирани първоначално проблеми. Делът на анулираните рецепти е спаднал до 2%, съобщи още той.

Той обясни, че от май 2021 г., когато тръгнаха електронните рецепти за лекарства по НЗОК, изпълнението им е над 80%, тъй като винаги има известен период от време между предписването и отпускането в аптеката.

Костадин Ангелов срещу "фармацевтичната замяна"

Председателят на здравната комисия Костадин Ангелов (ГЕРБ) коментира, че дори и един пациент в България да не си е получил лекарството, това е проблем и затова много бързо трябва да бъде сведен до минимум делът на неизпълнените рецепти.

Той се обяви против да се извиват ръцете на лекарите да позволяват генерична замяна в електронните рецепти заради особеностите на българския пазар, в който има вертикална интеграция между производители на лекарства, дистрибутори и аптеки.

"Няма такава държава в света, където ако попиташ министъра колко опаковки от дадено лекарство има в страната, той да не може да отговори. Затова предлагам да обединим усилия и да направим софтуер, който да следи наличностите на пазара и да виждаме във всеки момент какво имаме в страната", каза Ангелов.

"Ние искаме да знаем колко опаковки има в страната, за да може когато лекарят тръгне да предписва лекарство, да знае, че то е налично. А не да изписва нещо, което ще бъде обект на "фармацевтична замяна" и ще бъде сменено от фармацевтите. Има фармацевти, които работят добросъвестно, но има и такива, които ще работят така, както им нареди техният собственик, който е и производител на съответните медикаменти", коментира Ангелов.

Омбудсманът поиска и хартиени рецепти

Омбудсманът Диана Ковачева каза, че е получила голям брой жалби от пациенти, лекари и зъболекари през последната седмица. По думите й новият режим не работи достатъчно добре, така че пациентите да получат лекарствата си незабавно, а лекарите и стоматолозите да ги изпишат безпроблемно.

Тя допълни, че е липсвала информационна кампания, която да подготви фармацевтите, лекарите и пациентите за промяната. По думите й така се нарушават правата на хората и в кратък срок трябва да се намери решение.

Ковачева посочи, че безконтролното предписване и безконтролното отпускане на лекарства е проблем, но "системата като че ли не е готова към момента да премине към изцяло електронни рецепти" за антибиотици и антидиабетни средства. От жалбите към омбудсмана ставало ясно, че много лекари и зъболекари, които не работят с НЗОК, нямали нужния софтуер и устройства за електронните рецепти, нито електронен подпис. Ковачева призова за гратисен период, в който да се ползват паралелно и хартиени рецепти заедно с електронните.

mediapool.bg