Кламер БГ - Новини: Образователното министерство критикува синдикалното лобиране за издателства

Образователното министерство критикува синдикалното лобиране за издателства

България

|
Пон, 03 Фев 2020г. 18:39ч.
Образователното министерство критикува синдикалното лобиране за издателства

Министерството на образованието и науката не одобрява и не счита за правилен подходът, при който учителите са насочвани към избора на конкретни учебници. Това се казва в отговор на министерството до Mediapool по повод информацията, че лидерът на най-големия учителски синдикат Янка Такева е изпратила писмо, в което се препоръчва на преподавателите да изберат учебници и помагала на издателство "Клет България".

В него се казва, че издателството, което е наследник на "Анубис" и "Булвест 2000" в продължение на 10 години подпомага издаването на профсъюзния вестник "Учителско дело" и учителите се молят да го подкрепят при избора на учебници "в духа на доброто социално партньорство".

От образователното министерство заявяват, че "във връзка с разпространеното писмо ще бъде проведен разговор в рамките на Отрасловия съвет, както и среща със собствениците на издателства". От там припомнят, че "изборът на учебници и учебни помагала се прави от учителите, които преподават по съответния предмет – професионално и обективно, без да им се оказва натиск".

От Синдиката на българските учители отхвърлиха обвиненията в лобизъм. Не можело да става и дума за конфликт на интереси, защото организацията не била под юрисдикцията на Закона за предотвратяване на конфликт на интереси.

"Получаването на материали и дарения, предоставяни от издателствата или техни представители, които са вносители на проекти, както и включването на директори и учители в екскурзии, семинари и събития, организирани от същите издателства, е недопустимо. Припомняме, че изборът на всеки учебник се съгласува и с обществения съвет на училището, в който участват и родители", пише още в позицията на образователното министерство. В нея се припомня още, че при встъпването си в длъжност министърът на образованието Красимир Вълчев е наредил на началниците на РУО и директорите на училища да не допускат оказването на административен натиск върху учителите при избора и оценяването на учебници.

С позиция по повод писмото на Такева излязоха по-рано и от Съюза на работодателите в системата на народната просвета. Тя беше публикувана във фейсбук страницата на организацията. В нея казусът се определя като "сериозен". "Проблемът не е създаден от нас и тези, които го създадоха, трябва да дадат своите отговори. Но този проблем е свързан с доверието към нас и нашата работа, с доверието към учителите и избора на учебници, който те предстои да направят", пише в позицията.

В нея се припомня, че организацията по избора на учебници се прави от директорите и те трябва да не допускат "каквото и да е вмешателство в избора на учителите - от страна на издатели, синдикални лидери или които и да било трети лица".

Призовават се директорите "в създалата се ситуация" да проявят още по-засилена бдителност и професионална отговорност, "за да не допуснем пропуск, натиск или опит за неправомерно влияние при избора на учебници".

В позиция от Синдиката на българските учители нарекоха манипулативни твърденията за лобизъм и конфликт на интереси. В нея не се отрича за изпратеното писмо и то дори е прикачено към обяснението на организацията. В позицията обаче се казва, че синдикатът не само не нарушава правото на членовете си да преподават по учебници и помагала, които сами изберат, но и защитава това право на учителите.

Като доказателство се посочва, че профсъюза сигнализирал за натиск над учители. Приложени са и няколко от сигналите, в които се казва, че издателства или работодатели принуждават преподаватели да работят по определени учебници или помагала. Имената на издателствата, директорите и образователните институции са заличени, за да не бъде уронен авторитетът им.

Публикациите за писмото, подписано от Янка Такева, пък имали за цел да изместят фокуса от порочни практики в училищата, с които синдикатът се борел.

mediapool.bg