Кламер БГ - Новини: Стефан Марчев е новият председател на Софийската адвокатска колегия

Стефан Марчев е новият председател на Софийската адвокатска колегия

България

|
Вт, 04 Фев 2020г. 08:46ч.
Стефан Марчев е новият председател на Софийската адвокатска колегия

Адвокат Стефан Марчев успя да надделее в оспорваните избори за председател на Софийската адвокатска колегия (САК) срещу конкурента си Александър Машев. Победителят получи мнозинство от 1250 гласа срещу 924 гласа за втория. Изборите бяха решени чрез балотаж, на който излязоха да гласуват над 35% от регистрираните в София адвокати.

През последните години адвокатската общност се открои като силен глас в защита на правовата държава и независимостта на съдебната власт. Поради тази причина изборите в най-голямата адвокатска колегия в страната бяха особено важни. В София са регистрирани над 6 хиляди адвокати, което е повече от магистрати в страната.

Стефан Марчев е завърши “Право“ в Софийския университет. Пред Mediapool той обеща да работи за въвеждане на пълна "публичност и прозрачност" в адвокатската колегия чрез въвеждане на електронна комуникация с колегите си.

Адв. Марчев вижда адвокатурата като "коректив на съдебната власт". "Трябва да се опитваме да внасяме баланс", коментира той пред Mediapool. Според него гласът на адвокатската общност в момента е принизен. Той настоява за засилване на позициите на столичната адвокатура, а ако е нужно и чрез протест за справедливи каузи.

В средата на януари Стефан Марчев тества идеите си въвеждане на бърза електронна комуникация със столичните адвокати, което се оказа голям успех за неговия предизборен щаб.

Анкетата показа, че най-големият проблем за адвокатите е недостатъчна институционална подкрепа и лошо взаимодействие между органите на софийската адвокатска колегия и съда. Общо 58% от участниците в допитването посочиха този проблем. Почти същият брой адвокати се оплакват от това, че магистратите, полицаите и държавните служители не им оказват дължимото уважение и съдействие.

Почти 53 процента смятат, че прекомерната административна тежест пречи на работата на адвоката. Сред останалите проблеми на професионалната гилдия са нелоялната конкуренция и ниските адвокатски възнаграждения.

От новото ръководство на столичната колегия адвокатите очакват преди всичко развиване на дигитализацията. Това включва електронната комуникация със съда, дигитализация при водене на партидите на адвокатите, електронно подаване на документи за вписвания, повече електронни плащания и електронна библиотека.

mediapool.bg