Кламер БГ - Новини: Има спад на новите случаи, но е нужна дисциплина за по-голямо разхлабване на мерките

Има спад на новите случаи, но е нужна дисциплина за по-голямо разхлабване на мерките

България

|
Вт, 28 Апр 2020г. 17:59ч.
Има спад на новите случаи, но е нужна дисциплина за по-голямо разхлабване на мерките

Във вторник беше отчетен сериозен спад на новите случаи като за изминалото денонощие те са 39, а през деня бяха доказани още 12 нови. Така общият брой на регистрираните случаи е 1399 души, като активните са 1177, а излекуваните – 222. Смъртните случаи са 58, като във вторник не бяха докладвани нови смъртни случаи. През деня бяха доказани още 12 нови случая, като 3 са в област София и 9 в област Видин, където има две по-големи огнища – в областната болница и в дом за възрастни хора в близкото село Гара Орешец.

По-малкият брой случаи за изминалото денонощие дойде и на фона на голям брой направени тестове - 1128 теста в понеделник. През изминалата седмица са били направени общо 5312 теста.

От всички 1177 активни случая в болница са 287 души, а хората в тежко състояние в интензивни клиники и отделения са 39 души.

150 са медицинските лица, при които е потвърдена коронавирусна инфекция.

Въпреки, че има спад на новите болни спрямо предходните дни, когато имаше по 55-60 случая, началникът на оперативния щаб срещу разпространението на болестта ген. Венцислав Мутафчийски коментира, че на седмична база тенденцията остава възходяща, затова трябва да се подхожда внимателно с разхлабването на мерките.

Дисциплината на гражданите по време на следващите празници, както и данните за броя на заразените с коронавирус, ще бъдат решаващи за разхлабването или затягането на мерките, посочи той.

Ако в парковете няма струпвания, може да се мисли за разхлабване на още мерки

Мутафчийски каза още, че в понеделник не е имало струпване на хора в парковете и ако нещата продължат така, "не виждаме причина да не се премине към други подобни мерки в бъдеще".

"Много важно е през следващите празници, които предстоят, дали ще има струпвания отново на КПП-тата. Важен е и анализът на това как върви заболеваемостта", добави той.

Според него тенденцията при заболеваемостта е възходяща, въпреки че новите случаи за последното денонощие са по-малко от тези през последните дни. "Затова съвсем внимателно трябва да се разхлабват мерките с анализиране на рисковете", каза Мутафчийски и подчерта, че по тази причина от щаба решили да видят дали се спазват правилата в парковете.

"Вчера направихме обиколка на Южния парк и се видя, че организацията е много добра. Имаше съвсем рехаво присъствие на семейства с деца. Не се наблюдаваше струпване на хора. Съвсем добре е създадена организацията, което намалява рисковете от такава разхлабваща мярка", посочи Мутафчийски.

В тези разхлабващи мерки обаче не влиза провеждането на военен парад за 6 май. Според Мутафчийски отбелязването на празника на армията ще бъде нетрадиционно.

Носи ли Борисов правилно маска

Председателят на оперативния щаб бе попитан и дали публичните лица дават пример за това как се носят маски. Много политически лица, включително и премиерът, често носят предпазни средства само на устата, но не и на носа си.

Мутафчийски обаче избегна да каже дали те ползват правилно маските като каза, че лекарите дават пример.

"Дали политиците дават пример, е тяхна работа. На последното заседание на парламента, мисля, че всички носеха правилно маските си", добави след това той.

mediapool.bg