Кламер БГ - Новини: Няма да има бивши министри на ГЕРБ в кабинета "Габриел"

Няма да има бивши министри на ГЕРБ в кабинета "Габриел"

България

|
Нед, 21 Май 2023г. 10:43ч.
Няма да има бивши министри на ГЕРБ в кабинета "Габриел"

Делян Добрев, ГЕРБ. Снимка: БГНЕС

Няма да има бивши министри на ГЕРБ и емблематични политически лица на партията на Бойко Борисов в проектокабинета на Мария Габриел. Това обяви пред бТВ депутатът от партията Делян Добрев ден преди номинираната за министър-председател да върне на президента Румен Радев изпълнения мандат и да обяви имената на проектоминистрите.

Засега официална подкрепа на правителството на ГЕРБ са декларирали ДПС и ИТН, но гласовете на тези формации са 116 и не са достатъчни за подкрепа на кабинета. Добрев призова "Демократична България" да не участва в гласуването, за да мине кабинетът на ГЕРБ, тъй като партията бил готова да работи за конституционната реформа, защитавана от десните.

Делян Добрев каза още, че министрите в проектокабинета ще бъдат около 20, като постовете ще бъдат разпределени между подкрепящите партии на пропорционален принцип. ДПС ще получи от 3 до 5 министерски кресла най-много, а ИТН като най-малката партия в парламента ще вземе 2 места. Останалите 13-15 места ще са за експерти, предложени от ГЕРБ.

mediapool.bg