Кламер БГ - Новини: Нова вълна от протести срещу войната по пътищата

Нова вълна от протести срещу войната по пътищата

България

|
Нед, 21 Май 2023г. 12:15ч.
Нова вълна от протести срещу войната по пътищата

Протестиращите блокираха за половин час пътя от Бургас за Созопол, за да поставят цветя на мястото, където намериха смъртта си кметицата на с. Присад Ванча Байлова и Тодор Тодоров от с. Росен. Снимка: БГНЕС

Нова вълна от протести в 10 града на страната срещу войната по пътищата се състоя в неделя. Участниците във втория национален протест след жестоката катастрофа на бул. "Сливница" в София блокираха възлови кръстовища и невралгични участъци с настояване за предприемане на ефективни мерки за пътната безопасност и наказания за шофьорите, причинили катастрофи.

Граждани блокираха в неделя на обяд движението по бул. "Сливница" в София, на пътя Бургас – Созопол, пътя София - Варна, в района на Момина чешма при Търговище, пътя Хасково - Димитровград и Тополовград - Елхово. Протестират и жители на Варна, Шумен, Стара Загора и Казанлък.

Във Варна в знак на съпричастност граждани, членове на мото клубовете "Диви деца" и "Вокил", майката на Лора - Нели Петрова, Невена Иванова от фондация "Добровотворци", положиха цветя на пешеходната пътека на бул. "Осми приморски полк", където преди 12 години загина 20-годишната Лора, предаде БНР.

Протестиращите поискаха спешна промяна на Закона за движение по пътищата и ожесточаване на санкциите за превишена скорост и неправоспособни водачи, както и младите шофьори да са с придружител.

20-годишната Лора Казанлиева беше блъсната и убита на пешеходна пътека на 17 юли 2011 г. Наказанието, което мотористът Деян Станчев получи след споразумение с прокуратурата, беше 2 години лишаване от свобода, отложено с 4 години изпитателен срок, както и 2 години без право да управлява МПС.

Протестът за загиналите Ани и Явор на бул. "Сливница" в София. Снимка: БГНЕС

В Бургас протестиращите блокираха за половин час пътя от града за Созопол, за да поставят цветя на мястото, където намериха смъртта си кметицата на с. Присад Ванча Байлова и Тодор Тодоров от с. Росен, предаде БГНЕС.

Гергана Тасева, дъщеря на Ванча Байлова заяви, че с майката на Тошко-Мария Тодорова са решили да организират този протест, защото три години и четири месеца след смъртта на техните близки, човекът, който е виновен за смъртта им, е на свобода.

"Три години и всички забравят! Но ние не сме забравили. За нас мъката продължава. Делото се отлага три пъти. В държавата няма правила в момента!", заяви Гергана Тасева.

До инцидента се е стигна, след като два леки автомобила и един микробус катастрофират на изхода на Бургас за Созопол в района на бившето КПП. Водачите на колите са излизат, за да огледат щетите, когато автобус с турска регистрация ги е блъска. Те почиват на място.

"Искаме промяна на законите, без условни присъди", заявиха протестиращите.

mediapool.bg