Кламер БГ - Новини: Новият 6-лентов бул. "Ломско шосе" в София е пуснат за движение

Новият 6-лентов бул. "Ломско шосе" в София е пуснат за движение

България

|
Ср, 18 Окт 2023г. 15:45ч.
Новият 6-лентов бул. "Ломско шосе" в София е пуснат за движение

Предстои разширението на булеварда до Околовръстния път Сн.

Движението по разширеният булевард "Ломско шосе" в София беше пуснато в експлоатация от столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Това е един от стратегическите обекти на столицата, който предвижда булевардът да бъде разширен до Околовръстно шосе. Сега е завършен само първият етап от разширението до ул. "107", обясни Фандъкова.

Разширеният булевард "Ломско шосе" Сн. "Геострой"

Преди разширението имаше двулентова улица, а сега е шестлентов булевард с изцяло нова подземна инфраструктура и лед осветление, каза столичният кмет. Тя уточни, че остава малко довършителна работа по тротоарите, но е важно, че хората вече могат да използват този "чудесен булевард".

Санкция от 600 000 лв. заради забавянето

Столичният кмет посочи, че обектът е бил много тежък и по тази причина е разделен на два етапа.

Първият етап беше изпълнен в срок и пуснат през пролетта, отчете Фандъкова.

През април започна изпълнението на втория етап и определено има забавяне, каза тя. По думите й предстои да се уточни точно колко е закъснението, но санкцията е сериозна - 20 000 лв. на ден.

Асфалтирането на бул. "Ломско шосе" сн. "Геострой"

До този момент изпълнителите ще бъдат санкционирани с 600 000 лв. заради забавянето на обекта, каза Фандъкова. Тя допълни, че се разглеждат всички обстоятелства и причини за закъснението и там където има обективни няма да се налагат наказания на изпълнителите.

"Забавянето е породено от обективни причини. Сред тях са незавършени и забавени отчуждителни процедури, бавни административни процедури при вземане на решения за възлагане на нови дейности извън проекта, както и проблем с нарушени доставки на специфични материали, породен заради военен конфликт", казаха от обединение "ГК Ломско шосе", които са изпълнители на обекта, в отговор на запитване на Mediapool.

Изпълнителите

Изпълнител на обекта е обединение "ГК Ломско шосе" с участници "Геострой" АД и "Калистратов Груп" АД. Стойността на договора с тях е 12.3 млн. лв.

Реконструкцията на бул. "Ломско шосе" включва разширение на пътните платна на булеварда в участъка от кръговото кръстовище при метростанция "Ломско шосе" до ул. "107-ма". Дължината на участъка е 660 м.

Булевардът е разширен с две пътни платна по 10.5 м със средна разделителна ивица, източен локал и прилежащи тротоари.

Работници полагат асфалт на бул. "Ломско шосе" в София Сн. "Геострой"

Поставени са два светофара за безопасно минаване и енергоспестяващо осветление. Засадени са и около 100 нови дървета по протежението на булеварда.

Междувременно е изработен подробен устройствен план (ПУП) за участъка на бул. "Ломско шосе" от ул. "107-ма" до Околовръстния път, каза Фандъкова. Предстои той да бъде гледан от съвета по "Архитектура и градоустройство" и след това да бъде одобрен от Столичния общински съвет.

Вторият надлез на "Бакърена фабрика"

Столичният кмет се надява бързо да излезе и разрешението за строеж за още един обект в район "Връбница" - вторият надлез на "Бакърена фабрика".

Става въпрос за изграждането на източния надлез над железопътната линия при Бакърена фабрика. Поръчката беше спечелена от "ГБС Инфраструктурно строителство" с цена от 15.6 млн. лв. Столична община е подписала договора с изпълнителя през месец май.

Обектът е на инженеринг, проектът е изготвен и одобрен от експертен съвет, чака се само разрешителното за строеж, за да може фирмата да започне работа.

mediapool.bg