Кламер БГ - Новини: Граждани в 21 общини с шанс да сменят старите печки с климатик безвъзмездно

Граждани в 21 общини с шанс да сменят старите печки с климатик безвъзмездно

България

|
Ср, 18 Окт 2023г. 16:18ч.
Граждани в 21 общини с шанс да сменят старите печки с климатик безвъзмездно

Граждани в 21 общини с шанс да сменят старите печки с климатик безвъзмездно

Близо 85 хиляди домакинства, които се отопляват на дърва и въглища в 21 общини, имат възможност да получат безвъзмездно нови екологични и енергийно ефективни топлоуреди. По-конкретно те ще получат средства за купуване на климатици от висок клас (термопомпи „въздух-въздух“) със средства от оперативната програма "Околна среда" 2021-2017 г.

До края на октомври се събират заявление в администрациите на общините Асеновград, Благоевград, Перник, Столична, Бургас, Велико Търново, Видин, Враца, Горна Оряховица, Димитровград, Кърджали, Ловеч, Монтана, Несебър, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Хасково и Шумен.

В общините те ще могат да получат съдействие и безплатна консултация от специалисти за най-подходящия нов топлоуред за тяхното жилище.

При одобрение на кандидатите общините ще имат ангажимент да осигурят доставката и монтажа на новите уреди, както и да демонтират старите печки, изгарящи изкопаеми горива, и да ги предадат за рециклиране.

85 000 домакинства, които се отопляват на дърва и въглища в тези 21 общини, ще имат възможност да получат 100% безплатно нови екологични и енергийно ефективни топлоуреди.

Подборна информация за условията е публикувана на сайтовете на общините, участващи в програмата за по-чист въздух.

Повече информация има публикувана на сайта: www.eufunds.bg/bg/opos

mediapool.bg