Кламер БГ - Новини: Ненужно висок процент от ражданията у нас са със секцио

Ненужно висок процент от ражданията у нас са със секцио

България

|
Вт, 19 Апр 2016г. 17:48ч.
Ненужно висок процент от ражданията у нас са със секцио

Около 42% от ражданията у нас са с цезарово сечение, като по данни на Световната здравна организация нормалният процент, за да бъдат предотвратени усложнения и риск и за здравето на майката и бебето, е между 10 и 15 на сто. Това сочи проучване на британският доктор по акушерство и съветник към британското здравно министерство Трейси Купър, представено по време на кръгла маса на тема “Нужни реформи за оптимизиране на майчиното здравеопазване у нас“.

Според Купър акушерската грижа у нас е подценена, а броят на акушерките критично намалява. В момента у нас са регистрирани 5897 акушерки, като много от тях са в пенсионна възраст, работят на по няколко места, а част от тях са напуснали страната в търсене на по-добри условия и заплащане.

В същото време на акушерките у нас са предоставени твърде малко възможности да работят самостоятелно.

В България акушерките нямат право да назначават рутинните изследвания на урина и кръв по време на бременността, да правят гинекологични прегледи, да оценяват записа на детски сърдечни тонове, да работят извън болниците или без акушер-гинеколог, да сключват самостоятелно договори с НЗОК, което ги поставя в неравностойно положение.

По време на раждане нямат право да взимат клинични решения за физиологично раждане; да правят гинекологични прегледи, за да проверят разкритие и не могат да извършват зашивания. Грижата след раждането пък не е част от пакета за майчино здравеопазване, а акушерките биха могли да оказват подкрепа по време на кърменето, да преценяват физическото и емоционално здраве на майката и детето, посочи Купър.

При срещите си с акушерки Купър е останала с впечатлението, че те са изгубили уменията си, за които се обучават. От контактите си с бременни жени, за които това ще е второ раждане, е разбрала, че свързват престоя в българските болници с негативни емоции. Част от тях са претърпели болезнени и унизителни манипулации, за които не им е искано съгласие и заради които ги е страх отново да се върнат в болница.

mediapool.bg