Кламер БГ - Новини: У нас Covid-19 застигна вече 187 души, пикът ще е до 2-3 седмици

У нас Covid-19 застигна вече 187 души, пикът ще е до 2-3 седмици

България

|
Нед, 22 Март 2020г. 20:17ч.
У нас Covid-19 застигна вече 187 души, пикът ще е до 2-3 седмици

В България заразените с коронавирус вече са 187.Това стана ясно от думите на ръководителя на Националния оперативен щаб срещу разпространението на заразата ген.-майор Венцислав Мутафчийски пред Нова телевизия вечерта в неделя. Преди това на редовния следобеден брифинг той съобщи за 185 позитивни резултати, но след това информира за допълнително излезлите два теста. Обявената сутрешна бройка беше 171 установени случаи, от които седем нови, но до следващия отчет набъбнаха с още 15, за да станат после 17.

Установен е и първи случая на заразата в Карлово, болният е настанен в инфекциозното отделение на болницата. Два нови има в Бургас, останалите са в София.

Обявените последно два случая били на нов пациент в Плевен и в София, като столичният заболял е 67-годишен мъж, който е приет в "Пирогов" в доста тежко състояние.

"В бъдещите дни бройката най-вероятно ще се удвои. Надяваме се с мерките да смалим тази ярост на епидемия”, каза ръководителят на Оперативния щаб пред Нова телевизия.

По думите му в настоящата ситуация не бива да се прекалява с хоспитализирането на болните, защото това ще изтощи системата и няма да може да се помогне на тези, които наистина са застрашени от фатален край.

На брифинга преди това Метафчийски обясни, че на всички болници, където има настанени носитeли на Covid-19, са раздадени необходимите лекарства за лечение по схеми като в Китай.

Той не се ангажира с прогноза до колко могат да достигнат заразените в България в пика на болестта, но допусна, че той ще се случи до 2-3 седмици в момента, когато изтича въведеното сега извънредно положение и това може да наложи удължаването му.

Мутафчийски обясни, че ще се действа според ситуацията.

Носенето на предпазните маски е за болните - да не разпространяват вирусите, на останалите създават фалшиво спокойствие, коментира ръководителят на щаба.

По повод решението на кмета на Карнобат да дезинфекцира целия град със самолет от въздуха, той отбеляза, че това е неефективно.

"Да сте чували в Китай да са дезинфектирали от въздуха. Кметът ми се обади да каже, че самолетът и горивото са подарък. Ние си мислехме, че пръскането е заради комарите, тъй като сега е моментът да се прави това", коментира Мутафчийски. по думите му в щаба дори си мислели, че това е някаква шега.

На сутрешния брифинг той изнесе данни, според които най-засегнати у нас са хората на възраст между 40 и 49 години. Те съставляват 29 на сто от носителите на Covid-19 в България. По 16 процента са падат на възрастовата група от 20 до 29 години и от 50 до 59 на сто. Сред хората от 60 до 69 на сто има 14 болни или 10%.

Във възрастта до 19 години в България заразените са 7 процента.

С тези данни той се присъедини към опроверженията от последните дни, че вирусът засяга само най-възрастните хора.

В България има седем случая във възрастовата граница от 70 до 79 години и три – от 80 до 89 години.

Възрастовото разпределение на болните у нас отговаря на това, че младите хора са заразени, по-леко боледуват, но разнасят заразата, каза Мутафчийски.

Той информира още, че след направеното дарение на лекарството на хининова основа с протокол са разпределени 23 пълни дози за столичната болница "Пирогов". Лекарство ще бъде предоставено и на болниците в Благоевград, Варна, Бургас, Шумен и Пловдив, където също има настанени за лечение болни.

На следобедния брифинг бе уточнено, че не цялата болница "Св. Ана" е под карантина, само белодробноот отделение, заради позитивен случай сред персонала.

Болниците "София мед" и "Токуда" възстановяват своята работа с изключение на клиниките с позитивни пациенти, съобщиха още от щаба.

mediapool.bg