Кламер БГ - Новини: Надпис "Локо 2019" е издълбан на Хеопсовата пирамида

Надпис "Локо 2019" е издълбан на Хеопсовата пирамида

България

|
Вт, 08 Ян 2019г. 07:30ч.
Надпис "Локо 2019" е издълбан на Хеопсовата пирамида

Нов вандалски акт върху историческа забележителност е с българска следа.

На 5 януари български туристи шокирани забелязали, че на един от камъните на Хеопсовата пирамида има издълбан надпис "Локо 2019".

"Стана ми криво и тъжно! И ме хвана срам!!! Нямам какво да направя, освен тихо да се моля - следващите поколения да оценяват заветите и да пазят историческите ценности!" Това е написала Мила Димитрова в профила си във "Фейсбук".

Хеопсовата пирамида е последният запазен архитектурен паметник от Седемте чудеса на света и най-известната пирамида в света. Стените ѝ са ориентирани към четирите посоки на света, като входът е от северната. Вътре има няколко камери, съединени с коридори, и недовършена подземна камера.

През октомври мемориалният комплекс в японския град Хирошима също стана жертва на вандализъм от двама сценични работници в Националната опера. Тогава те надраскаха паметника с черен спрей с надпис "Локо София". Впоследствие те бяха уволнениот операта.

Тогава извинение поднесе българското Министерство на външните работи.

"Позорът, който тези хора ни създадоха, ние не може да го извиним. Знам, че само много се срамувам заради едни българи, които нямат нищо общо с България", каза тогава директорът на Софийската опера Пламен Карталов.

mediapool.bg