Кламер БГ - Новини: Жълт код за студено време в 24 области на страната

Жълт код за студено време в 24 области на страната

България

|
Вт, 08 Ян 2019г. 08:16ч.
Жълт код за студено време в 24 области на страната

Жълт код за ниски температури е обявен за 24 области в страната, сочат данните на Националния институт по метрология и хидрология.

Предупреждението е за Видин, Монтана, Враца, София област, София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Варна, Добрич, Стара Загора, Кърджали, Пазарджик и Пловдив.

Тази сутрин температурата в Кнежа падна до минус 19 градуса. В Смолян термометрите отчетоха минус 17 градуса, а на връх Мусала бяха отчетени минус 24 градуса.

Единствено Югоизточна България няма да бъда толкова студено.

От Главна инспекция по труда напомниха, че при толкова ниски температури се налага и промяна на работното време за хората, които се трудят на открито. Препоръчва се избягване на

работата на открито в най-студените часовеи по-чести почивки в топли помещения.

В София екипи на дирекция "Аварийна помощ и превенция" извършват обходи и следят състоянието на пътните настилки.

Във връзка с ниските температури кризисните центрове за настаняване на хора работят денонощно. През изминалата нощ 129 души са потърсили подслон в центровете. Гражданите могат да подават сигнали за хора, останали без дом на тел 112., напомнят от Столичната община.

От Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчват на шофьорите да излизат на пътя с подготвени автомобили за студеното и опасно време.

mediapool.bg