Кламер БГ - Новини: Барелеф на Джон Ленън изчезна от центъра на София

Барелеф на Джон Ленън изчезна от центъра на София

България

|
Вт, 08 Ян 2019г. 13:52ч.
Барелеф на Джон Ленън изчезна от центъра на София

Барелефът на Джон Ленън, който до скоро можеше да се види в центъра на София, е изчезнал. Не се знае кой го е демонтирал, но от общината са готови да го възстановят.

Барелефът беше поставен през 2010 г. на една от стените на сградата на Нотариата в столицата - близо до пл. "Патриарх Евтимий". За изчезването му съобщи радио "Тангра Мега рок". От медията са сезирали кмета на район "Средец" Мария Ачкова.

В понеделник от районната администрация обясниха пред Mediapool, че са разговаряли със Столичния инспекторат и КПКОНПИ, които стопанисват сградата, но никой нямал информация какво се е случило с барелефа.

От районната администрация са се обърнали към полицията, но за да попадат жалба за кражба, трябвало да предоставят и документите за собственост и разрешението за поставяне на барелефа.

Стената на Нотариата, на която се намираше паметната плоча на Ленън. Сн. registersofia.bg

Решение на общинския съвет за поставянето на паметната плоча обаче нямало. Това показала проверка по случая, направена по искане на председателя на комисията по култура към общинския съвет Малина Едрева. Тя разбрала за липсата на барелефа в края на ноември. Според Едрева барелефът е демонтират, а не счупен, но това не е направено от строителите, които ремонтират ул. "Граф Игнатиев" - "Джи Пи Груп". Сградата не влиза в работата им.

Едрева обясни, че вече е подготвен доклад за издаване на разрешение за поставяне на барелефа на същото място. За да бъде приет, се чакало становище на Националния институт за недвижимото културно наследство. Ако оригиналът не бъде открит, авторът му Петьо Маринов ще направи нов барелеф, тъй като пази отливката.

mediapool.bg