Кламер БГ - Новини: БНТ: Министърът на електронното управление е с охрана заради заплахи

БНТ: Министърът на електронното управление е с охрана заради заплахи

България

|
Вт, 31 Окт 2023г. 20:37ч.
БНТ: Министърът на електронното управление е с охрана заради заплахи

Александър Йоловски

Назначена е охрана на министъра на електронното управление Александър Йоловски, с постановление на прокурор, предава БНТ. От ведомството не потвърдиха информацията пред Mediapool, а посочиха, че няма да коментират казуса.

Има събрани доказателства, че Йоловски е бил заплашван във връзка с възлагане на обществени поръчки.

Охраната на министъра на електронното управление е назначена след като той е дал показания в качеството на свидетел пред прокурор от СГП, добавя обществената телевизия.

Информацията идва след като още миналият петък ГЕРБ председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова хвърли твърдение, че министърът на електронното управление е заявил, че е бил подложен на натиск от Кирил Петков и Божидар Божанов за поръчки за 600 млн. лв.

"На втория председателски съвет слушахме г-жа Габриел, като изпълняващ длъжността премиер в днешния ден, както и министъра на електронното управление.... Но ни каза друго нещо много интересно нещо за медиите, вероятно и за правоохранителните органи. Става въпрос за това, че той спомена, че г-н Кирил Петков, както и г-н Божидар Божанов са му оказвали натиск, свързан с обществени поръчки за 600 млн. лв.", каза Атанасова пред журналисти.

Тя добави, че доколкото знае част от участниците в тази среща вече са сезирали българската прокуратура и службите.

"Ние бяхме повече от 15 човека в тази зала - цялата ЦИК, всички представители на политическите партии, участващи в председателския съвет, с изключение на представителите на ПП-ДБ. Вероятно всички ще бъдем готови да бъдем свидетели на казаното", каза тя.

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов обяви, че тези твърдения са лъжи.

"Тъй като моето име беше вкарано в нелепи спекулации за натиск и някакви милиони, искам ясно да кажа, че това са лъжи и ще съдействам на всички органи в проверката на тези твърдения", коментира Божанов в своя блог.

Коментар за момента бе отказан от Министерство на електронното управление.

mediapool.bg