Кламер БГ - Новини: Кипърската сметна палата е алармирала преди три години за проблеми с "Олимпик"

Кипърската сметна палата е алармирала преди три години за проблеми с "Олимпик"

България

|
Пет, 24 Авг 2018г. 12:15ч.
Кипърската сметна палата е алармирала преди три години за проблеми с "Олимпик"

Нови разкрития около проблемите с компанията "Олимпик" бяха направени в Кипър. Тамошната Сметна палата е алармирала преди 3 години за потенциални затруднения пред застрахователната компания, съобщава БНР.

Председателят на Палатата посочва, че още през 2015-та година кипърската институция е предупредила за възможни проблеми пред компанията от следващата 2016-та, когато влиза в сила новата система за застрахователен надзор в ЕС, позната като "Платежоспособност 2".

Заради проблеми с капиталовата адекватност “Олимпик” не е в състояние да отговори на изискванията на "Платежоспособност II”, бе решаващият извод в доклада от външния му одит, представен на 4 май тази година.

В него одиторът констатира, че не е било възможно да се съберат доказателства за наличието на активи, с които компанията да удовлетвори новите критерии за функциониране на застрахователните дружества. Спорното финансиране е на обща стойност от около 210 млн. евро и включва инвестиции в имот и в друго дъщерно дружество, корпоративни облигации и пари в брой.

Всички процедури в случай на неплатежоспособност на застрахователно дружество с оглед на защитата на застрахованите лица са извършени в установените от закона срокове, подчерта в съобщение кипърската Служба за контрол на застрахователните компании, допълва БНР.

Междувременно от 200-те хиляди автомобила, застраховани във фалиралата кипърска компания “Олимпик”, почти 82 хиляди са без валидни полици към 13 ч. в четвъртък. Това сочи справка на Гаранционния фонд, направена от бТВ.

Въпреки скандала, който доведе до политически трусове и свикване на извънредно заседание на парламента, се оказа, че сред шофьорите има такива, които не са догледали и едва днес са установили, че полиците им са към "Олимпик”.

Всеки, хванат в нарушение, остава без книжка, а автомобилът му се спира от движение, докато не се сключи валидна "Гражданска отговорност”. Глобата е 250 лв. за физическо лице.

Освен глобите от КАТ, хилядите шофьори с невалидни полици са изправени и пред друг риск – при инцидент на пътя ще им се наложи да покрият всички щети.

mediapool.bg