Кламер БГ - Новини: Над 6000 души участват в Софийския маратон, част от тях с кауза за донорство

Над 6000 души участват в Софийския маратон, част от тях с кауза за донорство

България

|
Нед, 08 Окт 2023г. 10:35ч.
Над 6000 души участват в Софийския маратон, част от тях с кауза за донорство

сн. БГНЕС

В столицата стартира 40-ият Софийски маратон, в който участват над 6000 участници от 57 държави. По повод Европейския ден на донорството и трансплантацията в маратона се включват и лекари и поддръжници на каузата за донорство и трансплантация, както и трансплантирани хора, които ще пробягат символично разстояние, предаде репортер на БГНЕС.

"Ние се включваме заедно с пациенти, които са трансплантирани, доктори и техните близки в един символичен старт на маратона, който е в подкрепа на идеята за донорството, за повече донори в България, за трансплантации и спасяване на повече човешки животи по този начин", заяви пред БГНЕС началникът на Отделението за оперативно лечение на вродени сърдечни малформации към УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков" д-р Йордан Македонски.

"Донорството е много важно, защото има доста пациенти, които чакат органи, и в това време са в много тежко здравословно състояние, а един орган им дава възможност да се върнат обратно и на работа, и в обществото, да помагат. Всеки един донор спасява повече от един човешки живот. Спасявайки този човешки живот, спасява и целите семейства, които са ангажирани с този пациент", добави д-р Македонски.

Преди седем-осем години е имало Агенция по трансплантациите и тогава е имало повече донори, отбеляза лекарят. “Постепенно намаляха до последните години. Тази година значително се увеличиха донорските ситуации”, отбеляза той и уточни, че са помогнали както на български, така и чуждестранни пациенти.

"Хората споделят, че са се върнали към живота. Трябва да се обръща внимание и да се види, че трансплантираните пациенти са в много добро здраве, връщат се към живота и вече могат да участват активно в живота на обществото", каза още д-р Македонски.

mediapool.bg