Кламер БГ - Новини: Ивайло Мирчев: Срещайки се с политическите хищници Борисов и Пеевски, не сме очаквали девици и блага ракия

Ивайло Мирчев: Срещайки се с политическите хищници Борисов и Пеевски, не сме очаквали девици и блага ракия

България

|
Нед, 08 Окт 2023г. 15:54ч.
Ивайло Мирчев: Срещайки се с политическите хищници Борисов и Пеевски, не сме очаквали девици и блага ракия

Ивайло Мирчев, депутат ПП - ДБ

"Не очакваме, че влизайки в парламента, срещайки се с тези политически хищници Борисов и Пеевски, ние да си мислим, че в парламента ни чакат 72 девици, облечени в бяло, от които ние очакваме блага ракия. Нищо подобно", заяви в неделя депутат от ПП-ДБ Ивайло Мирчев. Коментарът му дойде след настойчиви въпроси за сглобката и ролята на Делян Пеевски в нея.

Преди ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че, ако "ДПС не са до нас, ние ще паднем". Той призова ПП-ДБ да спрат да бъдат лицемери, а да признаят истината, а именно, че ако ДПС не подкрепя правителството, то няма как да съществува. Борисов отчете, че премиерът Николай Денков, както и всички народни представители, полагат всекидневни усилия, за да запазят кабинета.

ДПС участва в евроатлантического мнозинство

Ивайло Мирчев добави - "да, ДПС участва в евроатлантическото мнозинство. Да, ние сме искали подкрепата на ДПС по отношение на промените в конституцията и няма как промените в конституцията да минат без ДПС. С руските проксита в България - БСП и “Възраждане”, ние не можем да правим промени в конституцията".

Мирчев уточни, че това не означава, че са направили коалиционно правителство с тях.

"Нищо подобно, ние там имаме един съдебен министър Атанас Славов, който е гарант за съдебната реформа, но в момента, в който на някой му хрумне да опраска конституцията както през 2015 година, Наско Славов си подава оставката, но това не е добре за страната", каза Мирчев в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" на БНТ.

Депутатът посочи, че очаква да се работи в НС по приоритетите - промени в конституцията, влизане в Шенген и присъединяване към еврозоната. Приемане на промени в Плана за възстановяване и устойчивост, по който България трябва да усвои 10 млрд. лв.

Преговорите с енергетиците ги проведе Денков, не Пеевски

Преговорите с енергетиците ги изнесе с лидерството си премиерът Денков, а не Пеевски - той няма роля на главнокомандващ или лидер на някаква група, коментира още Ивайло Мирчев.

В детайли той коментира и думите на Тошко Йорданов от ИТН, че Делян Пеевски дава разпореждания в мнозинството.

"Не мога да отговарям за фантазиите на г-н Йорданов. Спомням си обаче, че на разговора с миньорите, има видеозапис, в момента, в който г-н Пеевски се скара на г-н Йорданов, той млъкна. Бях доста впечатлен, на мен не ми се е случвало нещо подобно. Скара се и на г-н Костадинов от "Възраждане, там се случи абсолютно същото", каза Ивайло Мирчев.

БСП и "Възраждане" биха посрещнали Путин с хляб и сол

Ако някой си мисли, че България в момента не е във война, греши - физически тя е на 300 км от нашите граници, а мините и дроновете така или иначе идват до нас, каза още Ивайло Мирчев. Той определи като нелепи твърдения, че сме изнесли цялото си въоръжение за Украйна.

"БСП и "Възраждане" са с очакването в момента, в който Путин дойде в България, те да го посрещнат с хляб и сол. Където стъпки путинският ботуш обаче, цветя не никнат", каза той.

mediapool.bg