Кламер БГ - Новини: Над 60 пъти повече електронни бели рецепти за ден

Над 60 пъти повече електронни бели рецепти за ден

България

|
Вт, 17 Окт 2023г. 12:03ч.
Над 60 пъти повече електронни бели рецепти за ден

Над 60 пъти повече електронни бели рецепти за ден

Издадените електронни бели рецепти са над 13 000 хиляди през вчерашния ден, когато антибиотиците и антидиабетните лекарства започнаха да се предписват от лекарите и отпускат в аптеките само срещу електронни рецепти. Белите рецепти, издадени от лекари през вчерашния ден, надхвърлят 12 500, а тези от зъболекари – близо 700. За сравнение през последния месец, преди влизането в сила на новите промени, средно на ден се изписваха по не повече от 200 електронни бели рецепти. Това потвърждава практиката, че когато нямат изрично задължение, лекарите предпочитат да пишат хартиени рецепти и почти не ползват електронни.

Електронното предписване на антибиотици и лекарства за даиабетици цели да се повиши контролът над предписването и отпускането на този вид лекарства и да се ограничи презапасяването с тях или употребата им не по предназначение.

Така се разширява обхвата на електронните рецепти, които досега бяха задължителни само за за лекарствата, които се реимбурсират от Здарвата каса и за медикаментите, съдържащи наркотични вещества с жълти и зелени рецепти.

От фирмата разработчик на електронните рецепти "Информационно обслужване" съобщиха, че от пускането им през декември 2020 г. досега са изписани близо 40 млн. електронни рецепти, като едва 50 хил. от тях са бели, т.е. за лекарства, които не са по Здравна каса или с жълта и зелена рецепта.

През мобилното приложение за медицински специалисти eRx в рамките на вчерашнияу ден успешно са генерирани над 1000 рецепти. Новата версия на приложението 1.2 позволява на специалистите по дентална медицина и ветеринарните лекари също да издават електронни рецепти.

Чрез мобилното приложение медицинските лица могат да изписват електронна рецепта по всяко едно време и от всяка една точка. Изписаната рецепта попада веднага в електронното здравно досие на пациента и може да бъде изпълнена от всяка една аптека. Целта на приложението е да улесни лекари, зъболекари и ветеринари в издаването на електронни рецепти, в случаите, в които нямат достъп до компютър с медицински софтуер.

Лекари се оплакаха, че фармацевти връщат пациенти

От Българския лекарски съюз (БЛС) обаче се оплакаха във вторник, че са получили сигнали от свои колеги, че фармацевти връщали пациенти и не им изпълнявали рецептите с обяснението, че конкретният медикамент липсва. Според БЛС това говори, че при хартиените рецепти фармацевтите масово са отпускали каквото те решат, а не каквото е предписано.

"Фрапиращото е, че масово става въпрос за налични в аптечната мрежа медикаменти. А отказите за изпълнение на рецепта са дори, когато е изписан най-евтиният възможен антибиотик.

Търговският интерес движи промяната в лекарство терапията. Българските лекари отказват да работят под диктата на аптеките", коментираха от Лекарския съюз.

mediapool.bg