Кламер БГ - Новини: Над 40 души са арестувани за финансиране на терористи

Над 40 души са арестувани за финансиране на терористи

България

|
Пет, 18 Ян 2019г. 14:29ч.
Над 40 души са арестувани за финансиране на терористи

При мащабна акция са задържани 43-ма души заради незаконни парични преводи към организации, за които има данни, че се занимават с

тероризъм. Акцията е в ход в градовете София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч, съобщиха от прокуратурата.

Разследващи твърдят, че били правени нерегламентирани парични преводи в и от страната в особено големи размери по т.нар. метод "хавала" в рамките на международна организирана престъпна група.

Специализираният наказателен съд е издал 126 разрешения за претърсване и изземване в 50 адреса на жилища и офиси и в 26 автомобила, както и обиски на 50 души.

Към момента са иззети документи, 32 000 евро и други вещи.

Установено е, че основният организатор на престъпната дейност е сирийски гражданин, пребиваващ в България. Той е арестуван в София, осъществявайки нерегламентирани "хавала" преводи. Сириецът е влязъл в контакт с лица, извършващи дейност по логистично подпомагане на международни терористични организации, както и с лица, за които има информация, че са свързани с финансиране на тероризъм и други видове престъпна дейност.

Провеждането на операцията е предшествано от едногодишна работа на Специализираната прокуратура с българските служби за сигурност и партньорски служби за сигурност на страни – членки на Европейския съюз, посочват от прокуратурата.

Акцията се проведе в деня, в който премиерът Бойко Борисов проведе среща с министъра на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу. В срещата са участвали още главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на вътрешните работи Младен Младенов.

Борисов и Сойлу са обсъдили сътрудничеството в сферата на сигурността, ограничаване на миграционния натиск, борбата с контрабандата и организираната престъпност, съобщиха от правителствената пресслужба.

"За България, както и за ЕС, Турция е стратегически партньор - приятелска съседна държава, съюзник в НАТО и важен партньор в областта на сигурността и обществения ред. Стабилното и устойчиво развитие на двустранните отношения е приоритет на българската политика", заяви премиерът Борисов. Той подчерта, че съвместната работа на двете страни в тази област ще допринесе за укрепването на доверието и ускоряването на информационния обмен.

Бойко Борисов посочи, че страната ни е готова да разшири и активизира контактите с Турция на професионално ниво между отделните структури на двете министерства със сходни функции.

"Към момента успешните ни реализации са предимно по линия на наркотрафика и контрабандата на стоки. Бихме искали да развиваме проактивен обмен на информация по всички приоритетни линии", заяви премиерът.

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу посочи, че в момента регионът е изправен пред много предизвикателства. Той даде висока оценка на нивото на сътрудничество в областта на сигурността, което България и Турция са изградили.

Очаквайте подробности

mediapool.bg