Кламер БГ - Новини: Българите във Великобритания ще трябва да се пререгистрират

Българите във Великобритания ще трябва да се пререгистрират

България

|
Пет, 18 Ян 2019г. 14:50ч.
Българите във Великобритания ще трябва да се пререгистрират

Всички българи, които живеят във Великобритания, ще трябва да бъдат пререгистрирани. Това ще се случи и с всички британци у нас, обясни вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в отговор на парламентарен въпрос.

Посолството в Лондон вече организира срещи с българите, на които разяснява новите правила при Брекзит. Предстои да бъде отворен и нов офис на консулската служба в Лондон, за да има повече места, на които да подават документи за пререгистрация.

Според Захариева на-важно е, че между ЕС и Великобритания има договорка за краткосрочните пътувания да не са нужни визи.

Тя припомни, че още миналата година правителството на Великобритания е поело ангажимент, независимо дали ще има сделка или не, европейските граждани /в случая българските/, които живеят на територията й, да запазят правата си, както са договорени.

Това важи за тези, които към датата на Брекзит живеят там, уточни вицепремиерът.

По официални данни във Великобритания живеят 90 хиляди българи, но вероятно са много повече. В България постоянно живеят около 4000 британски граждани.

Външният министър каза, че за момента не се забелязва връщане на българи у нас заради Брекзит, каквито очаквания е имало.

Великобритания ще бъде третирана като трета държава и това ще засегне всички сфери на икономическия живот между страната и ЕС, допълни тя.

По думите й българското правителство е подготвено за всички възможни варианти за действие при различните сценарии на ситуацията във Великобритания около Брекзит.

Всички ведомства вече били направили анализ какво ще се измени и какво следва при евентуално излизане на Великобритания от ЕС без сделка.

Тази задача те получили още през септември миналата година.

mediapool.bg