Кламер БГ - Новини: Навършват се 34 години от падането от власт на Тодор Живков

Навършват се 34 години от падането от власт на Тодор Живков

България

|
Пет, 10 Ноем 2023г. 08:41ч.
Навършват се 34 години от падането от власт на Тодор Живков

Тодор Живков по време на пленума, на който е приета оставката му. Снимка: БТА/Архив

На 10 ноември 2023 г. се навършват 34 години от падането от власт на комунистическия диктатор Тодор Живков. На пленум на БКП през 1989 г. е приета оставката му като генерален секретар на партията след като е бил на поста 35 години.

Падането на Живков, смятано от мнозина за вътрешнопартиен преврат, се счита за началото на демократичния процес у нас. На негово място начело на партията и държавата за кратко е избран Петър Младенов.

На следващата година България се управлява от правителства с премиер Андрей Луканов. Икономическата обстановка в страната е изключително тежка и този период остава в историята като "Лукановата зима".

В следващите години България преживява няколко кризи. Кулминацията е по време на управлението на Жан Виденов, когато високата инфлация и бързото обедняване водят до масови протести. Икономическата обстановка започва да се стабилизира едва след въвеждането на Валутния борд от служебното правителство на Стефан Софиянски през 1997 г.

След падането му от власт Живков е арестуван за известно време и става обвиняем по няколко дела. До смъртта му през лятото на 1998 г. обаче той не е осъден.

mediapool.bg