Кламер БГ - Новини: На изпроводяк парламентът реши да се захване с главния прокурор

На изпроводяк парламентът реши да се захване с главния прокурор

България

|
Четв, 26 Ян 2023г. 17:57ч.
На изпроводяк парламентът реши да се захване с главния прокурор

Снимка: БГНЕС

Дни преди да бъдат разпуснати, депутатите решиха да обсъждат и гласуват законови промени, които създават механизъм за контрол над главния прокурор. Текстовете обаче бяха приети само на първо четене. За окончателното им одобряване в този мандат на Народното събрание има само малка теоретична възможност.

В четвъртък бяха приети предложенията на правителството за промени в Закона за съдебната власт. Те бяха изготвени от екипа на правосъдния министър Надежда Йорданова по времето на кабинета "Петков", след това изпратени за становище до Венецианската комисия и сега финално внесени от служебния кабинет.

Както е известно, приемането на мехавизъм за разследване на главния прокурор е едно от условията България да получи плащанията по Плана за възстановяване.

Измененията предвиждат правомощие на двете колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС) поотделно да приемат кодекси за етично поведение на съдии, прокурори и следователи

"Необходимостта от два кодекса се обосновава от различния професионален статус на съдиите и прокурорите и следователите, както и от различните им служебни задължения. Законопроектът оставя свобода тези отлики да бъдат съобразени и при необходимост - да намерят отражение в отделните кодекси. Регламентира се, че в едномесечен срок от влизането в сила на закона съдийската колегия на ВСС приема Кодекс за етично поведение на българските съдии, а прокурорската колегия на ВСС приема Кодекс за етично поведение на българските прокурори и следователи, които внасят за одобряване от пленума на Висшия съдебен съвет", заявиха от министерството на правосъдието.

Отделяне на Националното следствие от прокуратурата

Бе приет и законопроект на "Възраждане", с който се предвижда отделяне на Националната следствена служба от прокуратурата. В момента следователите са подчинени на прокурорите, а началникът на службата е заместник на главния прокурор.

Според "Възраждане" правомощията на шефа на следствието трябва да бъдат разширени и той да може да разследва главния прокурор. Това обаче означава, че делото ще се води от приближен и избра на поста си с подкрепата на началника на държавното обвинение.

Висящи

Промените в НПК, които регулират наказателната отговорност на главния прокурор, все още не са приети дори и на първо четене. Според текстовете шефът на държавното обвинение ще бъде разследван от специално назначен за целта съдия. Освен това се променя и редът за назначаването и отстраняването му от длъжност. Дори тези промени да бъдат одобрени, до окончателното им приемане вероятно няма да се стигне, тъй като парламентът ще бъде разпуснат идния петък.

mediapool.bg