Кламер БГ - Новини: ЕК не иска да финансира нова ограда по границата между България и Турция

ЕК не иска да финансира нова ограда по границата между България и Турция

България

|
Четв, 26 Ян 2023г. 18:46ч.
ЕК не иска да финансира нова ограда по границата между България и Турция

Сн. БГНЕС

Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон отхвърли искането на австрийския канцлер Карл Нехамер за финансиране на допълнителното изграждане на оградата по българо-турската граница, съобщи австрийската агенция АПА.

"В бюджета на Европейския съюз за това не са предвидени средства. Ако харчим пари за стени и огради, няма да ни останат за други неща", заяви Йохансон.

Тя говори преди неформалната среща на министрите на вътрешните работи на страните членки на Европейския съюз в Стокхолм. В четвъртък министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер отново заяви искането на Австрия за отпускането на европейски средства. Според него по темата са се състояли оживени дебати, като в края им е имало "раздвижване по случая".

Много държави, чиито граници са и външни граници на ЕС, имат нужда от помощ, посочи австрийският вътрешен министър.

"Мисля, че много страни ще имат интерес границата да стане по-добре охранявана",

добави министърът, визирайки българо-турската граница.

Според него за тази цел е необходима подкрепата на Европейската комисия "в различни аспекти", например за технически съоръжения, но и по въпроса "отнасящ се за оградите".

Австрия се обяви срещу разширяването на Шенген с България и Румъния, като иска цялостна реформа на зоната за свободно пътуване. Taka двете балкански страни се превръщат в заложник на промените, около които все още няма постигнато съгласие.

Срещу присъединяването на България резерви има и Нидерландия.

В четвъртък нидерландският министър на миграцията Ерик ван дер Бург също каза, че е отворен за европейско финансиране на гранични огради, съобщи БТА.

България вложи десетки милиони за строителството на ограда по границата с Турция, но тя се оказа неефективна. Лесно се прескача от мигрантите, а част от нея е компрометирана заради лошата поддръжка.

В началото на седмицата австрийският канцлер Карл Нехамер инспектира на място как се пазят българските граница. Той не се ангажира със срок, в който да се промени позицията на страната му срещу присъединяването на България и Румъния в Шенген, и постави серия изисквания към страната ни и Европейската комисия (ЕК), за да го направи.

В същото време се ангажира с подкрепа пред ЕК за отпускането на помощ от 2 млрд. евро за България.

България и Румъния се надяват на положително решение през октомври.

ЕС иска да връща повече мигранти обратно в Африка, Близкия изток и Азия

"Имаме огромно увеличение на нелегалните мигранти", каза еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон по време на срещата в Стокхолм.

"Имаме много малък процент връщания и според мен можем да постигнем значителен напредък по този въпрос".

Дания, Нидерландия и Латвия са сред страните, които призовават за по-голям натиск чрез визи и помощ за развитие за близо 20 държави, включително Ирак и Сенегал, които според Европейския съюз не сътрудничат за връщане на гражданите си, които нямат право да останат в Европа.

Едва една пета от подобни мигранти са били върнати миналата година, а недостатъчните ресурси и координация от страна на ЕС са още едно препятствие, съобщава Европейската комисия.

Макар някои европейски страни да се противопоставят на незаконната миграция от Близкия Изток и Северна Африка, която често е съставена от мюсюлмани, Германия иска да отвори трудовия си пазар за необходимите работници от страни извън блока.

"Искаме да сключим имиграционни споразумения с някои страни, по-специални с държави от Северна Африка, които ще позволят да бъде създаден законен маршрут към Германия, но и които да предвиждат и възможност за връщане на мигранти", каза в Стокхолм германската външна министърка Нанси Фезер.

mediapool.bg