Кламер БГ - Новини: НФСБ с идея как депутатите от БСП да не получават заплати

НФСБ с идея как депутатите от БСП да не получават заплати

България

|
Пон, 25 Фев 2019г. 17:56ч.
НФСБ с идея как депутатите от БСП да не получават заплати

Депутатите от НФСБ предложиха поправки в правилника на Народното събрание, които биха оставили напусналите парламента депутати от БСП без заплати.

Още миналата седмица и ГЕРБ, и "Обединени патриоти“ дадоха заявка, че ще лишат социалистите от заплати заради бойкота. От БСП пък се опитаха сами да се откажат от възнагражденията си, но действащият правилник, който е със статута на закон, не им го позволява.

В момента за депутатите има два вида отсъствия – неоправдани и оправдани. При отсъствия от втория вид депутатите получават пълната си заплата. При първия вид се получават една трета от заплатата и от допълнителните възнаграждения за работа в парламентарни комисии, както и парите за нещатни сътрудници. Именно в тази ситуация са сега социалистите, които не извиняват отсъствията, но въпреки това могат да получават средно по около 2000 лева на месец.

В понеделник бившият вицепремиер Валери Симеонов и депутати от НФСБ внесоха в деловодството на парламента конкретни предложения за промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. С техните изменения за неоправдани отсъствия на депутатите вече ще им се удържат пълната заплата, както и средствата за допълнителни разходи в целия им размер.

Според НФСБ този начин на определяне на възнаграждението е по-справедлив, като народният представител ще получава възнаграждение единствено, ако участва в пленарни заседания или при отсъствие по уважителни причини.

Предлагат и по-малко пари за негласуване в зала

Друга идея на НФСБ е депутатите да губят половината от надницата си, когато участват в по-малко от половината гласувания по време на едно пленарно заседание.

"Гласуването на законопроекти и проекти за решения е едно от основните задължения на народния представител, като по този начин той изразява позициите и защитава интересите на тези, които са го избрали. Ето защо, неизпълнението на това задължение следва да бъде скрепено със съответна финансова санкция“, заявяват в мотивите си вносителите.

От партията на Симеонов предлагат и една поправка, която не е свързана със заплатите - за въвеждане на максимален брой процедури по начина на водене от една точка в дневния ред. Според тях в момента с тази процедура се злоупотребява и тя се "използва за политически декларации, лични обяснения междуличностни нападки, но не и за да бъдат посочвани нарушения при воденето на заседанието“.

НФСБ не пипа заплатата на Пеевски

Дори и текстовете на НФСБ за заплатите да бъдат приети обаче, депутатът от ДПС Делян Пеевски, който не стъпва в парламента, ще продължи да взема възнаграждението си на народен представител, защото си извинява отсъствията.

Миналата седмица лидерът на "Атака“ Волен Сидеров обаче постави и въпросът за извинените отсъствия и не е ясно дали няма да предложи собствен проект за поправки в правилника, които да засегнат и Пеевски.

В момента всеки месец отсъствията му се оправдават по "уважителни причини" от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и от председателя на парламента Цвета Караянчева. Не е ясно обаче какви са основанията за това.

mediapool.bg