Кламер БГ - Новини: Смилов: БСП се радикализира, опитва да свали правителството с бойкота

Смилов: БСП се радикализира, опитва да свали правителството с бойкота

България

|
Вт, 26 Фев 2019г. 08:46ч.
Смилов: БСП се радикализира, опитва да свали правителството с бойкота

БСП от центъра се изнесе на една по-радикална, по-екстремна позиция и започна да прилича на друг тип партия. Така политологът Даниел Смилов коментира в ефира на бТВ решението на социалистите да напуснат парламента.

Миналата седмица от БСП обявиха, че ще бойкотират работата на Народното събрание заради поправките в Изборния кодекс. Тогава те настояха да настояха да бъдат отменени текстовете, на които президентът Румен Радев наложи вето в понеделник. Държавният глава призова социалистите да се върнат в залата при новото обсъждане на поправките, но от БСП отказаха.

Според Смилов обаче е трябвало социалистите да се върнат в Народното събрание. "Имаха аргумент с преференцията, но сега покрай ветото на президента това стана ясно, че ще бъде оттеглено, отбелязаха си червена точка и нормално беше да влязат обратно в парламента", каза той.

По думите на политолога от БСП всъщност целят "постигане на някакъв тип по-радикална революционна ситуация, в която да може да се свали правителството".

"Те целят някакъв тип постигане на революционна ситуация, в която да може да се свали правителството, по-радикална, по-екстремна позиция на партията", каза той.

Политологът Татяна Буруджиева също подкрепи тезата на Смилов. "Бойкотът е крайно средство. Ако приемем, че Изборният кодекс е крайна ситуация, обществото може да го разбере. Но обикновено това се случва знаково - излиза се за ден, два и после се връщаш в зала. Защо се прави - да се свали правителството", каза тя.

Според нея с бойкота от БСП са искали да докажат, че управляващите не могат да осигурят сами кворум в залата, но това не е станало. "Ако ти наистина си парламентарна партия и смяташ, че парламентът е за вършене на политика, трябва да си там", подчерта Буруджиева.

По думите ѝ в цяла Европа има битка на ляво и на дясно, а БСП се занимава с "някакви други неща и никой не знае с какво".

mediapool.bg