Кламер БГ - Новини: НФСБ: “Уж болните деца" са лъжлива медийна кампания

НФСБ: “Уж болните деца" са лъжлива медийна кампания

България

|
Съб, 20 Окт 2018г. 09:41ч.
НФСБ: “Уж болните деца" са лъжлива медийна кампания

Националният фронт за спасение на България (НФСБ) излезе в събота с декларация, в която обявява, че партийният лидер и вицепремиер Валери Симеонов не бил поставял под съмнение здравния статус на децата с увреждания. Формацията обяви, че думите на Симеонов са били манипулирани от медиите с цел дестабилизация на правителството.

“НФСБ остро осъжда манипулацията на думи на вицепремиера Валери Симеонов и използването на децата с увреждания за политически цели, а именно дестабилизация на правителството“, се казва в позицията на НФСБ.

Изказването на Симеонов пред телевизия СКАТ след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество предизвика гневни реакции, след като беше излъчено в предаването "Господари на ефира". Това провокира призиви за незабавната оставка на Симеонов от страна на граждани, БСП и протестиращите майки.

Ето дословно и самото изказване на вицепремиера:

„Този закон (за хората с увреждания) беше започнат като опит да се угоди на една група КРЕСЛИВИ ЖЕНИ, които спекулираха с децата си,манипулираха общество, изкарвайки на пек и на дъжд тези УЖ БОЛНИ ДЕЦА без грам майчинско чувство и грижа за тях.Просто ги използваха по най-безсъвестен начин като инструмент за постигане на техните чисто материални цели“.

В петък Валери Симеонов написа във Фейсбук, че “истината боли“ и той стои зад думите си.

В събота НФСБ обяви, че не поставя под въпрос болката на всички майки на деца със специални потребности или съдбата на всички хора с увреждания в България.

“Лидерът на НФСБ също не е поставял под съмнение здравния статус на безспорно болните деца, но с израза “уж“ се е възмутил от недопустимия стремеж на някои майки-лидери на протеста и председатели на опозиционни партии да използват нещастието на тези деца за комерсиални и политически цели”, се казва в позицията на НФСБ, с която се постави под съмнение способностите на голяма част от обществото, включително премиера, да разберат едно сравнително просто изречение.

Партията на Валери Симеонов коментира, че злоупотребата с нещастието на децата с увреждания е недопустима. НФСБ настоява тези най-уязвими членове на нашето общество да не бъдат използвани за политически цели под никаква форма.

“Проведената лъжлива медийна кампания, ваденето на думи от контекста, безсрамното яхване на проблема с тежки случаи на деца с увреждания от опозицията начело с БСП е позор за парламентаризма и политическия живот в България“, се казва в позицията на НФСБ.

Изказването за “уж“ болните деца предизвика множество гневни реакции и искания за оставки на вицепремиера. БСП също призова Симеонов да се оттегли.

Премиерът Бойко Борисов се извини от името на правителството, призова Симеонов да направи същото, защото изказването му е недопустимо, но отказа да коментира темата за оставката

mediapool.bg