Кламер БГ - Новини: НС отхвърли проект за забрана на материали за половата идентичност в детски градини и училища

НС отхвърли проект за забрана на материали за половата идентичност в детски градини и училища

България

|
Ср, 29 Ноем 2023г. 14:45ч.
НС отхвърли проект за забрана на материали за половата идентичност в детски градини и училища

НС отхвърли проект за забрана на материали за половата идентичност в детски градини и училища

Народното събрание (НС) отхвърли законопроект на "Има такъв народ" (ИТН) за промени в Закона за закрила на детето, предвиждащ забрана за материали за полова идентичност в детски градини и училища.

"За" текстовете бяха 73 депутати - по 10 от ГЕРБ и от ИТН, 33 от "Възраждане", 19 от БСП, както и Радостин Василев. Против предложението гласуваха 22 народни представители от "Продължаваме промяната- Демократична България" (ПП-ДБ), 28 от ДПС и един от ГЕРБ. Въздържаха се 21 от ГЕРБ, 26 от ПП-ДБ и един от ДПС.

От ИТН предлагаха да бъде забранено на територията на всички предучилищни и училищни заведения на "идеология, беседи, листовки и други видове развлекателни, информационни и обучителни материали за здравна, полова и обществена тематика, несъответстваща с общоприетите морално-етични норми за понятието биологичен пол". Забрана се предвиждаше и за материали, свързани с ранно определяне на половата идентичност на деца, различна от биологичната, както и извършването на медицински услуги на деца, включващи хормонална терапия или интервенция за смяна на пола.

Зконопроектът предвиждаше и глоби при установяване на нарушения на предложените забрани, а за системно нарушение - лишаване от свобода до две години или пробация, и обществено порицание.

По време на дебатите бившият министър на образованието и настоящ депутат от ГЕРБ Красимир Вълчев каза, че разговорът трябва да е за цялостното възпитание, а не да се хваща част от него и да се спекулира с темата. "Така поставено, излиза, че училищата са основната среда, в която се пропагандира смяна на пола", каза той.

Радомир Чолаков от ГЕРБ пък подчерта, че темата не трябва да се политизира.

Според Тошко Йорданов от ИТН обаче не ставало дума за политически противопоставяния, а за "мнение на около 80 процента от българския народ".

Очаквано и лидерът на БСП Корнелия Нинова, чиято партия неуспешно се опита да инициира референдум по темата, се обяви за проекта. "Спрете това безумие, не пипайте децата, оставете младото поколение да се развива", каза тя.

"На БСП смисълът на съществуването им седем години бе ила войната срещу джендърите, вашата лидерка 7 години гони джендъри с кукери и не може да ги прогони от България", посочи Любен Дилов от ГЕРБ.

mediapool.bg