Кламер БГ - Новини: България влиза под купола на европейската ПВО. Ще купуваме ракети заедно с още 11 държави

България влиза под купола на европейската ПВО. Ще купуваме ракети заедно с още 11 държави

България

|
Ср, 29 Ноем 2023г. 16:01ч.
България влиза под купола на европейската ПВО. Ще купуваме ракети заедно с още 11 държави

Ракети

Правителството предприе стъпки към вкарването на България под купола на общата европейска ПВО. В сряда Министерският съвет одобри

Меморандум за разбирателство между България и още 11 държави в Европа за съвместно закупуване на наземни системи за противовъздушна отбрана в рамките на инициативата “Щит на европейското небе“.

В нея влизат България, Белгия, Чехия, Дания, Естония, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия и Словения.

Така България ще се включи в програми за съвместно закупуване, поддържане и използване на оръжейни системи за наземна противовъздушна отбрана (GBAD).

При придобиване на оръжейни системи за наземна противовъздушна отбрана те ще могат да бъдат интегрирани към единната системата за ПРО и ПВО в Европа.

Все още няма информация да са избрани конкретни системи, но в рамките на НАТО се обсъждаха системи за ПВО от типа "Ароу 3" и "Пейтриът".

Още по темата

НАТО да разположи ракети "Пейтриът" край Бургас и да пази небето ни

19 юни 2018 15:59

България в момента разчита основно на старите съветски зенитни ракети С-300, които обаче не са съвместими с НАТО. След руската военна агресия срещу Украйна поддръжката на съветското въоръжение става все по-сложна.

Българската страна обаче отказа да ги предостави в помощ на Украйна поради липсата на алтернатива.

България няма и модерни 3D радари, което прави страната ни още по-уязвима. В момента военното министерство разглежда подадените оферти.

Още по темата

Новите 3D радари едва ли ще се вместят в бюджета от 400 млн. лева. Очакват се най-рано в края на 2025 г.

24 август 2023 13:06

Темата за общата ПВО бе обсъждана в рамките на НАТО преди година и тогавашният служебен министър на отбраната Димитър Стоянов коментира, че европейските партньори искат системите да бъдат произвеждани в Европа.

България също може да има участие в производството - със софтуер или механика, но това тепърва ще се уточнява.

mediapool.bg