Кламер БГ - Новини: НЗОК за първи път разреши лечение на деца със спинална мускулна атрофия в България

НЗОК за първи път разреши лечение на деца със спинална мускулна атрофия в България

България

|
Четв, 18 Апр 2019г. 15:06ч.
НЗОК за първи път разреши лечение на деца със спинална мускулна атрофия в България

Националната здравноосигурителна каса издаде за първи път разрешения за лечението на две деца със спинална мускулна атрофия с лекарствения продукт Спинраза в България. Това съобщиха от фонда в четвъртък, след като от 1 април касата пое функциите на Фонда за лечение на деца. Битката лечението да се прилага у нас се води от години от родители на деца със заболяването, повечето от които се е наложило да емигрират, за да се лекуват децата им .

“НЗОК осигурява напълно финансирането на лечението на децата. Организацията по провеждането му е в прерогативите на Министерството на здравеопазването“, казаха от НЗОК.

От НЗОК отчетоха, че откакто са поели функциите на Фонда за лечение на деца са били приключени 51 прехвърлени случая и 146 неприключени преписки. 86 случая са в процес на окомплектоване на документите.

35 броя са новопостъпилите заявления в Националната здравноосигурителна каса. Заявленията вече са разгледани от Комисията.

От 24-те неприключени заявления от Комисията за лечение в чужбина (КЛЧ) към МЗ, която също премина към НЗОК от 1. април, са разгледани 9 случая.

Един случай е приключен и е насочен към Специализирана комисия за издаване на формуляр S2. За 8 случая са изпратени писма до Изпълнителна агенция “Медицински надзор“, до външни експерти, до профилната комисия по трансплантология и до заявителя.

След 1 април в НЗОК е постъпил един случай, който е разгледан от Специализираната комисия, като е изпратено писмо до заявителя за отстраняване на непълноти в документацията.

Издадени са два формуляра S2 на деца, чиито заявления са постъпили в НЗОК по линия на Фонда за лечение на деца

Издадени са два формуляра Е112 за лечение на двама пациенти на възраст над 18 години, постъпили в НЗОК по линия на Комисията за лечение в чужбина.

mediapool.bg